Kultúra

2016.12.28. 18:00

A hiperkarma már felvette a jövőre megjelenő anyagát

Bérczesi Róbert Komlóról indult, majd mikor sikeres lett a hiperkarma nevű alternatív zenekarával, a poklot is megjárta. Az utóbbi időben egyre több projekttel is aktív. Vele beszélgettünk az aktualitásokról, Komlóról és a harcáról.

Dömötör Géza (Fotó: Bende Csaba)

– Most fejeztétek be a hiperkarma negyedik lemezének felvételeit. Milyen irányba mentek?
– Ez egy tipikus vissza a gyökerekhez-típusú lemez lett, ami alatt egyrészt azt értem, hogy visszatértünk az első album hangzásvilágához (például ismét programozott dobalapokat használtunk), másrészt pedig ha a dalszerkezetek egyszerűségét tekintjük, akkor még régebbre, a blablás időkbe nyúltunk vissza. Külön érdekesség még, hogy a hangszerelésénél a zenekar minden tagja aktívan közreműködött, nagyon szép motívumokat tettek hozzá a dalokhoz. A szövegek meg ezúttal hadd beszéljenek önmagukért.

– Megírtátok a 2017-es Fishing on Orfű himnuszát. Honnan jött az ötlet?
– A „Megünnepelni jó” című dal egy része már 1998-ban készen volt, szóval nem mondanám, hogy direkt erre az alkalomra íródott. Amúgy a Fishing-koncertek minden fesztiválszezon legkedvesebb koncertjei számomra. Ennek a fesztiválnak teljesen más a hangulata, jóval bensőségesebb. Van minden: fák, dombok, völgyek, tó.

– Baranyából indultál, de elég rég elköltöztél Komlóról. Hogyan látod most a várost?
– Én 1996 szeptember másodikán mentem el, de – néhány mélyrepüléssel eltöltött évet leszámítva – azóta is minden évben, így most is Komlón töltöm a karácsonyt, családi körben. A város elcsendesedettnek tűnik a számomra, főleg a régi május 1-ei felvonulásokhoz és bányásznapi bulikhoz képest, meg a barátaim is elköltöztek már régen, de nekem tetszik ez az új, békésebb hangulata.

– Nyíltan vállaltad a drogfüggőségedet, tévéműsor is készült az egyik kereskedelmi csatornán a leszokás utáni mindennapokról. Hogy állsz most a harcban?
– Köszönöm, jól vagyok, megvagyok, és a hiperkarma gépezete is sokkal olajozottabban működik, mint azelőtt.

– Nehezebb vagy könnyebb lett a dalszerzés azóta?
– Ahogy egyre több dalt írok meg, úgy válik a dalszerzés is egyre könnyebbé. Azt hiszem, a dalírás alapjait mostanra sikerült nagyjából elsajátítanom, persze rengeteg tanulnivalóm van még, de az alapvető dalszerkezetek megépítésének módszereit már ismerem.

– Milyen ötletek vannak még a zsákban?
– Jövőre az új hiperkarma-album mellett nagyon szeretnénk kihozni a BioRoBoT második lemezét is. Az Én meg az Ének második lemezanyaga pedig már jó pár éve a fiókban mocorog, egyre türelmetlenebbül, a megjelenésre várva.

Számtalan projekt, koncertek

Bérczesi Róbert 1976-ban született Gyulán, majd négyéves korában Komlóra költözött a szüleivel. Itt járt középiskolába, és itt alapította első zenekarát, a La­tert. A zeneiskolában rézfúvósnak is tanult. Első sikereit a BlaBlával aratta, majd fővárosba költözése után a hiperkarmával folytatta munkásságát, melynek eddig három lemeze jelent meg. A legutóbbi Konyharegény címmel 2014-ben azt követően látott napvilágot, hogy leszámolt a drogokkal. Időközben létrehozta a BioRoBoT nevű formációt, de emellett egy szál gitáros koncerteken is rendszeresen fellép.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!