Kultúra

2013.10.12. 13:54

A Kárikittyom Anticeleb Orchestra ház körüli hulladékokon zenél

Nem elég különleges – ez a leggyakoribb kritika az új rockbandákkal kapcsolatban. Nos, született Pécsett egy csapat, mely hangszereiben, zenei megoldásaiban és összetételében is formabontó. Még a nevük is az: Kárikittyom Anticeleb Orchestra. A zenekarról Kovács Gábor alapító taggal beszélgettünk.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

– Azért ez nem egy tucatnév!

– Az anticeleb adott volt, ilyen a csapat mentalitása, még a hangszereink is. A kárikittyomra sokkal nehezebben találtunk rá, fél napot ötleteltünk, mikor az egyikünk dühből odavágta, s mindenki rögtön rábólintott.

– Hogy lehet egy hangszer anticeleb?

– Úgy, hogy nem csak a jól bevált kedvenceket használjuk, a környezetünkből újrahasznosítunk mindent. A kecsua indiánok kecskekörmökből álló csakcsakját például ásványvizes kupakokból, a latin raspát samponos flakonból mintáztam meg, a köcsögdudát műanyag cserépből. Az egyik legnépszerűbb hangszerem mégis egy saját fejlesztésű PET-palack, melyben kilenc szívószál adja a hangot, valamint egy tollseprű, melyen celofán rezeg. De megszólal nálunk a gitárrá formált fakanál is.

– A Kárikittyom-zene is ilyen különleges?

– Kezdjük ott, hogy Boczán Béla pécsi hangszerkészítő vezérletével jött össze profi muzsikusokból a társaság, s van köztünk rock-, blues-, jazz- és népzenész is. Magyar népdalokból indulunk ki, s mint ahogy azt a zenei főiskolákon tanítják, megkeressük a bennük rejlő távol-keleti, afro, mór vagy éppen latin gyökereket. Aztán tudatosan lecsupaszítjuk, majd a megtalált ősi zenevilághoz hangszereljük a dalokat. A végső célunk pedig olyan mulatós zene, mely a legbulisabb, ami valaha volt Magyarországon. Az már csak hab a tortán, hogy minden számban megszólal egy odaillő, saját fejlesztésű hangszer is.

– Hogy születtek e hangszerek?

– Székelyfaluban nőttem fel, ahol a gyerekek bodzaágból, bürökszárból is furulyát faragtak. Aztán klarinétos lettem, megtanultam gitározni, bőgőzni, hegedülni, és gyerekeknek tartok foglalkozásokat a hangszerekről. De igazán csak akkor tudom lekötni őket, amikor előveszem ezeket a ház körüli anyagokból készített zeneszerszámokat. Így azok egyre jobban szólnak, s egyre több lesz belőlük.

– Hol tart a zenekar?

– Fél éve alakultunk, és a Király utcai Varázspadlásban próbálunk. Van már fél lemezre való szerzeményünk, s tavaszra várható a CD-nk. Budapesten a Hangfoglalás szakkiállítás gáláján a napokban mutatkoztunk be élesben, és novemberre tervezzük az első pécsi nagykoncertünket.

Csaknem harminc éve hivatásos zenész

Kovács Gábor 1961-ben született Szekszárdon. A Hőgyész melletti Kétyen nőtt fel, Bonyhádon érettségizett. Pécsett járt tanárképző főiskolára, közben előadóművészi vizsgát szerzett, 1984 óta hivatásos zenész. Pécsett kezdte a zenei pályát, itt születtek a gyerekei, most Bonyhádon él a családjával. Több folkegyüttesben játszott, hangszeres bemutatókkal járja a régió iskoláit, de a határon túli magyar területekre és Nyugat-Európába is gyakran meghívják zenés gyermekfoglalkoztató műsorát. Felesége ápolónő, gyermekeik: Eszter 30, Dániel 27, és Judit 24 esztendős.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!