Kultúra

2013.03.31. 15:29

A korábbi rektorból újra dékán lehet

A PTE Természettudományi Karának oktatói dr. Gábriel Róbertet javasolják dékánnak. A kari tanácsülés április 10-én dönt, s várhatóan június elsejétől veheti át újra (korábban hat évig már dékánként is dolgozott) a szakember a kar irányítását.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

A felsőoktatási hierarchiában állt már szinte minden lépcsőfokon és most újra dékánnak készül. Nem rázós a hullámvasút?

– Azért tudtam ennyi magasságban megfordulni, mert sokkal korábban kezdtem az irányítói pályát a kollégáimnál. Rektori múlttal dékánnak lenni pedig mindenképpen előny, mert jól ismerem már, hogy miként születnek az összegyetemi döntések. És azért vágok neki még egyszer, mert nincs könnyű helyzetben a felsőoktatás, de úgy hiszem, a tapasztalataimmal javíthatok az esélyeinken.

– Mit fog harmadszori dékánként másként csinálni?

– Adott a feladat: a finanszírozási környezet rosszabb lett, sokkal több a pályázati elem, szóval minden korábbinál ügyesebben és gyorsabban kell majd lavírozni.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] „Úgy hiszem, a tapasztalataimmal javíthatok az esélyeinken”
[/caption]

– Az oktatásirányítás mellett miről szól még a dr. Gábriel névjegy?

– Biológusként elsősorban retinakutató vagyok. A szem ideghártyáját vizsgáló száznál több tudományos közleményemből öt számít igazi unikumnak. Közülük azt emelném ki, mely a fénylátásért felelős pálcikák, és a színlátást adó csapok közti elektromos kommunikációt írja le. Felfedeztük továbbá, hogy egy peptid a retinában milyen fiatalító védelmet nyújt, aminek a klinikai alkalmazása szenzációs öregedésgátló szereket eredményezhet.

– Azon kevés egyetemi oktató közé tartozik, akivel rendszeresen találkozom a város kiemelkedő kultúreseményein.

– Szívesen fogyasztok mindenféle magasabb kultúrát, talán mert zenei általánosban kaptam a művészetek értelmezését. Másrészt egyetemistaként is jó hatással volt rám az akkoriban kitűnő szegedi színházi élet. Mindemellett sokkal kevesebb rendezvényre jutok el, mint amennyire szeretnék.

Az ország három sarka

DR. GÁBRIEL RÓBERT Mosonmagyaróváron született 1961-ben. Győrben érettségizett, versenyszerűen kézilabdázott 14 évig, biológusként diplomázott a szegedi JATE-n. 1993-ban került a Pécsi Tudományegyetemre, a Biológia Intézetben volt tanszékvezető, intézetigazgató, doktori iskola vezetője, hat éven át a TTK dékánjaként, három évig az egyetem rektoraként tevékenykedett. Felesége is egyetemi oktató, két lányuk van, Zsófi 25, Eszter 18 éves.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!