Kultúra

2011.09.29. 15:36

A kultúrához gazdasági fejlődés kell - véli Tillai Gábor

Muzeológus, kulturális ismeretterjesztő, idegenvezető, kórustag, fotós – Tillai Gábor térben és időben is utazik, ez a lételeme.

Méhes Károly (Dunántúli Napló)

Felteszem, a Tillai család elég jó indíttatás volt ahhoz, amivé vált.

– Így van. Apám és nagybátyám is cserkész volt valaha, és megőrizték a kirándulás, a természetjárás szeretetét, amit nekem is átadtak. Jártuk sátorral Erdélyt, az Adriát, Moldvát. Apám főként épületeket fotózott, én meg ott tébláboltam mellette, automatikusan magamba szívtam ezeknek a dolgoknak a szeretetét.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] „Pécs így is egy szép egész”, vallja szülővárosáról Tillai Gábor
[/caption]

– Úgy ismerem, mint aki egyik utazásból épp megérkezik, és készül a következőre. Hol járt legtöbbet, és hová vágyik még?

– Talán Olaszországban voltam a legtöbbször különféle csoportokkal és a kórussal is. Nem véletlen, hogy két gyermekem keresztapja olasz, sőt, a lányom vőlegénye is. Ami eleddig kimaradt, az Spanyolország, úgyhogy erre azért fenem a fogam.

– De két út között itt van Pécs. Van kedvenc részlete?

– Egyrészt mindig jó hazajönni, és az ide érkező idegeneknek megmutatni a mi értékeinket. Tény, hogy sok minden elpusztult, sok minden létre sem jöhetett a törökök miatt, de Pécs így is egy szép egész. Amit különösen szeretek, az a Káptalan utca, ahol dolgozom, de ilyen a Várostörténeti Múzeum tímárháza is.

– És milyen a viszonya a város változásaihoz?

– Mint történész, azt tudom, hogy a kultúra akkor virágzott, ha megelőzte egy harmincéves gazdasági fejlődés, amire alapozni lehetett. Nos, tudjuk, hogy Pécsett most erről sajnos nem nagyon beszélhetünk, úgyhogy félő, hogy a „kulturális ipar” nálunk nem nagyon használható fogalom.

Művészek a családban

Tillai Gábor 1959-ben született Pécsett. Édesapja Tillai Ernő, az ismert építész és fotóművész, nagybátyja Tillai Aurél karnagy. A Nagy Lajos Gimnáziumban érettségizett, majd Pécsett és Szegeden szerzett magyar szakos és történészdiplomát. Előbb a Nevelési Központban, majd az Úttörőházban dolgozott. A Baranya Me-gyei Múzeumokhoz pont 25 évvel ezelőtt került. Nős, három gyermeke van.

Méhes Károly (Dunántúli Napló) Művészek a családban Tillai Gábor 1959-ben született Pécsett. Édesapja Tillai Ernő, az ismert építész és fotóművész, nagybátyja Tillai Aurél karnagy. A Nagy Lajos Gimnáziumban érettségizett, majd Pécsett és Szegeden szerzett magyar szakos és történészdiplomát. Előbb a Nevelési Központban, majd az Úttörőházban dolgozott. A Baranya Me-gyei Múzeumokhoz pont 25 évvel ezelőtt került. Nős, három gyermeke van. „Pécs így is egy szép egész”, vallja szülővárosáról Tillai Gábor -->

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!