Kultúra

2015.11.01. 12:24

A legrégibb aktív kórus 70 éves

A kétszeres olimpiai bajnok kórus, a Bartók Béla Férfikar 70 éves fennállását ünnepli. Az együttes a II. világháború befejezése óta sikeresen működik, s kuriózum az is, hogy immár 35 éve Lakner Tamás a karnagya.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

A világon mindenütt elismert igen színes pécsi kóruséletnek (nem véletlen, hogy másodjára került már ide az Europa Cantat) az egyik zászlóshajója, a Bartók Béla Férfikar 70 éves fennállását ünnepli a jövő hétvégén. A város legrégebbi aktív kórusának ünnepi eseménye november 7-én a Művészetek és Irodalom Házában kezdődik, ahol kórustörténeti kiállításon fogják felidézni kották, dokumentumok, fotók, serlegek, külföldi utakról készült beszámolók, régi egyenruhák alapján a 70 év jeles pillanatait. A tárlat egy hétig lesz látható.

November 8-án, vasárnap 19 órakor pedig a Kodály Központban következik a jubileumi hangverseny, a Pannon Filharmonikusok közreműködésével. A koncert első felében Cherubini d-moll requiemje csendül fel, majd a kórus önálló repertoárjából Kodály-, Bartók-műveket szólaltatnak meg. Az est második felében a bordalok kapják a főszerepet, olyan neves operaénekesekkel, akik egykor a kórusban kezdték a pályát. Többek között hallható Horváth István, Csajághy Szabolcs, Bognár Szabolcs, Gál Máté és természetesen a Vivat Bacchus is színre lép. A 70. évfordulót csupán ezzel az egy koncerttel ünnepli meg a kórus, de azért lesz mire készüljön jövőre is. A férfikart ugyanis meghívták ismét a pekingi nemzetközi kórusverseny díszvendégének, ahol exkluzív koncerteket adnak. 2016. április 24-én pedig nagyszabású Bartók-ünnepséget tartanak a Zeneakadémián, melyen ugyancsak szerepel a kórus.

Rangidős énekesek, neves karnagyok

A Bartók Béla Férfikar 1943-ban alakult, de a háború miatt megszűnt, majd 1945-ben újjáalakult a pécsi közlekedési dolgozók szakszervezeti kórusaként. Sokan tartják úgy, hogy a múlt század első felének legendás Pécsi Dalárdája folytatásaként jött létre. Olyan karnagyok irányították, mint a pécsi zenei élet nagy alakja, Antal György, majd Sólyom Józsefné, Ligeti Andor (Ligeti András hegedűművész, karmester édesapja), Hegyi István, Jobbágy Valér és Hergenrőder József. Dr. Lakner Tamás 1980-ban vette át a kórust, és vezetésével a kilencvenes évektől datálhatók a nagy nemzetközi sikerek. A város  legidősebb ma is aktív férfikórusának félszáz tagja van, közülük Arató László immár 47 éve, míg Kővári István 46 éve énekel az együttesben. A legfiatalabb tag 17 esztendős, a legidősebb énekes pedig az örökös tag Haluba Károly, aki 78 éves.

Világsikerek

Nemzetközi versenyen 1989-ben indultak először, s azóta 42 díjat hoztak haza. Van két olimpiai győzelmük (2006, Kína és 2008, Ausztria), 2013-ben Isztambulban nagydíjat nyertek, 2014-ben Pekingben 187 kórus közül kategóriájukban elsők, az abszolút versenyben a másodikak lettek. A kórusok hat legnagyobb világversenyéből kettőn elsők lettek, és 64 hazai kórus között megnyerték a Kodály Zoltán Magyar Kórusversenyt. Amatőr együttesként Kodály Zoltán összes férfikarra írt művét ők énekelhették dupla CD-re a Hungaroton megbízásából (a világpremier a pécsi EKF-esztendőben volt).

Zengő Pécs

A Férfikar Zengő Pécs címmel az utánpótlás biztosítására 2013–2014 között olyan programot szervezett Hoffner Tibornak, a kórus másodkarnagyának és projektmenedzserének vezetésével, melyre négy pécsi gimnáziumból küldték el a fiúénekeseket, s közülük nyolcan már a férfikar tagjai. Három általános iskola öt gyerekkórusa és egy óvoda is részt vett a programban, 9 kórusban 1500 gyereknek szerveztek kórustáborokat, és kottákat is osztottak.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!