Kultúra

2014.01.12. 11:53

A Nádor szálló ügyében a helyzet változatlan

Negyedszázada nincs már Pécsnek Nádor szállója (étterme és sörözője). Az épület homlokzata most is büszkén feszít, de legfrissebb információnk szerint ebben az esztendőben sem telik meg vendéglátós tartalommal a belseje – ha csak a mélygarázs autóit ide nem számoljuk.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

Akik valaha megfordultak a működő Nádor szállóban, a sörözőben, vagy az étteremben, azok pontosan tudják, miért nevezték közel egy évszázadon át Pécs irodalmi és művészeti központjának ezt a helyet. Legendás személyiségek adták itt egymásnak a kilincset, Sinkovits Imre például itt rendezte az esküvőjét, itt alkottak olyan dunántúli naplós újságírók, mint Lázár Ervin, Bertha Bulcsú vagy Rab Ferenc, de Csorba Győzőtől Eck Imrén át Haumann Péterig sok helyi és hazai hírességnek volt ez a törzshelye, sőt aludt itt az Aranycsapat is.

Ha a Nádor történetét nézzük – a közel 170 esztendős szálló eredetileg a reformkor idején élt haladó szellemű főúrról, József nádorról kapta a nevét, s kétemeletes változatban harminc szobával kezdte meg működését – fél évszázadon át csak a futottak még kategóriába tartozott. Igazi karrierje a XX. század elején kezdődött, amikor két és félszer nagyobb méretben teljesen újjáépítették, s szobáiban stílusbútorok, perzsaszőnyegek, velencei kristálycsillárok várták a vendégeket. Az 1920-as években már (a Palatinusszal összevonva) 220 fős, szétnyitható tetős étterme, 100 fős kávéháza, és ugyanekkora vadászterme, valamint 120 fős sörözője volt. 1961-ben cukrászdája is nyílt, s egy sokat mondó adat ugyanebből az esztendőből: a szálló több mint húszezer belföldi és csaknem háromezer külföldi vendéget fogadott.

A rendszerváltást megelőzően azonban az épület elavult állapota miatt bezárták a szálloda és a vendégfogadó helyek kapuit, s azóta képtelen megújulni. Eleinte még a város próbálkozott a helyreállításával, majd 1999-től 70 millió forintért a Danubius Hotels birtokába került. Első nekifutásra négycsillagos új szállóban gondolkodtak, mely akkor kétmilliárd forintba került volna, s ezt félmilliárdos állami hozzájárulással lehetett volna megvalósítani. A hivatalos álláspont szerint azonban „a közgazdasági környezet nem kedvezett a rekonstrukciónak”, mert a Danubius csoport azon szállodái is kihasználatlanul mentek, amelyek nem szorultak időközi felújításra. Aztán 2005-ben megépült helyette 700 millió forintért a mélygarázs, és elkészült a homlokzatfelújítás. A kultúrfővárosi esztendőre viszont újra 55 szobás wellnesshotelt terveztek ide, de hiába adtak volna hozzá újabb 600 millió forintos segítséget, ebből a beruházásból sem lett semmi. Az épület azóta üresen áll, pontosabban mélygarázs, virágbolt és galéria üzemel egy részében.

Danka András, a Danubius Hotels Group pécsi szállodáinak igazgatója lapunknak a héten ismét megerősítette, a vendégforgalom jelenlegi állása nem indokolja a hasznosítást, a Hotel Pátria idén is csak időszakosan üzemel majd, nincs most mire építkezni. Nem tervezik a komplexum értékesítését sem, vagyis a helyzet a Nádorral kapcsolatban változatlan. Azt viszont elmondhatjuk róla, hogy élt 87 daliás esztendőt, emléke pedig örökké a szívünkben él!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!