Kultúra

2011.04.09. 12:24

A Pécsi Nemzeti a család és az ifjúság évét ígéri

Iskolaszínház, kuriózum szilveszteri játék, mesedarab gyerekeknek a Pécsi Nemzeti Színház műsortervében.

Mészáros B. E. (Dunántúli Napló)

– A család és az ifjúság éve kezdődik szeptembertől a Pécsi Nemzetiben, formálódik már egy unikális, meghökkentő szilveszteri játék, gyermekeknek külön mesedarabot, és iskolai színházat is tervezünk – számolt be lapunknak az új évad különlegességeiről Rázga Miklós igazgató. – Az iskolaszínházi bemutató kiválasztásához holnapra összehívtam a város középiskoláinak igazgatóit, irodalomtanárait, hogy mondják el az igényeiket. Emellett szeretnénk egy olyan előadást is, melynek a jeleneteit különböző diákszínjátszó körök tanulják be egy éven át, majd a nagyteremben együtt megy le a kész darab.

Van már PNSZ műsorterv is, de még nincs mindenkivel aláírt szerződés. A hagyományoknak megfelelően lesz egy operett, egy opera, egy balett és egy musical, valamint két prózai játék a nagyszínpadon, a kamarateremben pedig három prózai bemutató. Az érkező rendezők listája: Méhes László, Szikora János, Soós Péter, Dömötör Tamás, Márton András. A színészhiányt fővárosi sztárok meghívásával fogják áthidalni.

Új társasági formát és új üzemeltetési igazgatót választ év végére a PNSZ

Várhatóan év végén nonprofit kft.-vé alakul a Pécsi Nemzeti Színház, és Juhász Ferenc, a budapesti Nemzeti volt gazdasági vezetője vezényli le a teljes folyamatot. Ezzel a társasági formával sok minden a helyére kerül – véli Rázga Miklós. Végleg különválik a PNSZ-től a Bóbita Bábszínház, mert gazdasági kérdésekben még voltak közös pontok, s bizonyos, hogy a Pécsi Balett a színház kötelékein belül marad. Az új feltételekkel az év végén kiírják az üzemeltetési igazgatói pályázatot is, mely a műszaki tevékenységet, a gondnokság irányítását, valamint a biztonságszervezői feladatokat fogja össze. Ezt a munkát az átmeneti időszakban Vincze József látja el.

Albérlő és főbérlő

Mi vagyunk a főbérlők, a POSZT kft. pedig az albérlő a Pécsi Nemzetiben, így nekünk is érdekünk, hogy a fesztivál jól sikerüljön – mondta a 11. Országos színházi Találkozó legújabb részleteit ismertető sajtótájékoztatón Rázga Miklós. Mindemellett az albérlők a város jó néhány más pontját is birtokba veszik majd június 9–18. között. Zsótér Sándor két darabja például elkerüli a PNSZ-t, a Chicago musical a Park Mozi szabadtéri részén megy, a Félelem és macskajaj pedig egy háromszobás belvárosi lakásban. Az Alföldi Róbert rendezte Vadászjelenetek pedig Kertvárosba költözik, ezt a művet a Budapesti Nemzetiben a festőműhelyben adják, mert 16x16 méteres teret igényel, amit Pécsett az Expo Centerben fognak kialakítani. Kiderült az is, hogy a kiürített Mária utcai Bóbita-épület nem alkalmas az ifi géniuszok központjának, így a fiatalok a Király utcai Zálogházból spriccelnek szét esténként.

Mészáros B. E. (Dunántúli Napló) -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!