Kultúra

2009.03.31. 19:55

A PEN-tehetségkutató elődöntősei - negyedik rész

Április első két napján rendezik meg a Pécsi Egyetemi Napok könnyűzenei tehetségkutatójának elődöntőit. Négy részes összeállításunk utolsó részében főként alternatív zenekarokról esik szó.

DG

Lifejune

Az együttes végleges felállása 2009 januárjában stabilizálódott Budapesten. Szekeres Norbert a banda frontembere az R76 együttesből lépett ki, hogy új szerzeményeihez megfelelő zenész társakat keressen. Régi formációjukból a stabil, pontos alapot szolgáltató Döbröntei Máté basszusgitárost hozta csak magával. Fő céljának tekintette, hogy olyan gitárost, és dobost találjon, akiknek nem csak zenei beállítottságuk, hanem elképzeléseik, terveik, is követik az új formáció irányát, és mint zenei, mint emberi szempontból egy egységes, összeforrt csapat képét alkossák meg.

A gitáros pozícióra Erdős Szabolcs került, aki meghatározó zenei egyéniségével új hangzást vitt az együttesbe. Ezt követően már csak a dobos hiányzott, akit az együttes, Gacsai Zsolt, a Kecc addigi ütőse személyében találta meg. Az ezt követő egyeztetések után Zsolt elvállalta a dobos posztot, és így teljes lett a formáció.

Egyéni stílusukkal, amely a pop, rock punk-rock, és progressive hangzás jegyeit is magában hordozza, olyan dalokat készítettek, és készítenek napjainkban is, amelyek úgy képesek megszólítani a nagy közönséget, hogy emellett a zenei értők kényesebb elvárásainak is megfelelnek. A csapat idejük legnagyobb részét együtt tölti, emellett viszont mindannyian végzik felsőfokú tanulmányikat is, és keményen dolgoznak albumukon, így napjaikat a próbaterem és a stúdió közötti állandó ingázás határozza meg. A friss formációnak hosszú közös múltja nincs. Csak közös jövőjük.

Apodemus

Az Apodemus erdei egeret jelent, az egyik olyan állatfaj, amely szórakozásból űzi a szexet. A zenekar igyekszik ötvözni a 60-as, 70-es évek hippi- és prog irányzatú zenéjét az elektronikus küttyögéssel (u.n. JP-hangzással). Emellett hatással volt rá még a grunge, a blues, a pszichedelikus elszállások, és párzási énekek sokszor féktelen szólózásokba futnak ki. Az Apodemus igyekszik fejlődni zeneileg, és csatlakozni a virágzó pécsi urbánhippi mozgalomhoz.

A csapat véglegesnek tűnő felállása 2008 közepére tehető, 2009 elején pedig elkészült az első demó. Igazából a tagoknak a leghalványabb fogalmuk sincs arról, hogy milyen zenét játszanának, és hogy amit eddig tettek az tényleg tetszik-e nekik, de a legelemibb őserőt érzik magukban, hogy kialakítsák egyszer a saját stílusukat.

Tagok: Györei Zoltán – dob, Jakab András – ének, gitár, Bányai Gábor – basszusgitár, Papp Sámuel – billentyű.

Koszta Nosztra

A Koszta Nosztra zenekar 1997-ben alakult. Első koncertjüket is ebben az évben adták a komlói Zrínyi klubban. Fontosnak tartják a saját dalok írását, ezért fellépéseiken kilencvenkilenc százalékban ezek szólalnak meg. 2000-ben az Efotton léptek fel, egy évvel később a Szigeten.

A Koszta Nosztra zenekar az elkövetkező hetekben fejezi be a stúdiómunkálatokat. Mivel eléggé vegyes a tagok zenei érdeklődése, ezért egy olyan albumot hoztak össze, amely megtartja ugyan a Koszta Nosztra hangzásvilágát, de mindenképpen színesebb lesz az eddig megszokottakhoz képest. Van benne rock, beat, alternatív, punk, és a 80-as évek undregroundja. Hogy konkrétan milyen stílus, azt a hallgatóságra bízzák a zenekar tagjai.

A zenekar felállása: Kovács László (ének), Wirth Norbert (basszusgitár), Koszta Norbert (gitár), Pataki Zoltán (ének), Deák Atilla (trombita), Albert Ákos (dob). 2008-ban vérfrissítésen esett át a zenekar, hosszú stagnálás után érkezett az új dobos, Ákos, és kiegészültek Szeifert Dezső billenyűs-énekes-vokalistával.

WNS

A WNS zenéjében erősen érződik a funk, a jazz és a rock hatása, de a stílus pontos meghatározása a mai napig is megoldatlan feladat maradt. Viszontagságos életútja során sok és sokféle ember került vele kapcsolatba. Mindez ott kezdődött, hogy 2005 nyarán egy kertvárosi garázsban megalakult a Wednesday Night Special. A három alapító tag közül ma már csak Fülöp Bence (basszusgitár) maradt. Hamar érkeztek új tagok (a „legnagyobb” felállás hat főből állt, gitárral, szaxofonnal, majd később trombitával), és ekkor lépett be Menyhei Ádám (ének, zongora) és Plesz Barbara (ének, vokál) is. A következő évben rengeteg koncertet tartottak, főként Pécsett (IH, TK, Planet, Dante), de a fővárosban és Keszthelyen is játszottak. Ezek után tagcserék miatt egy kisebb szünet következett.

A jelenlegi felállás 2008 nyarán kezdett körvonalazódni, Restás Gergővel a doboknál. Ezen a nyáron a zenekart meghívták a Művészetek Völgyébe is játszani. Úgy tűnik a zenekar „megtalálta önmagát”. Buzgó próbaterem-átalakítás, nótaírás és sok együtt eltöltött óra eredménye az, amit április 2-án hallgathattok meg a Szenesben.

A zenekarok fellépési sorrendje

Április 1.

Sheket (Szeged, Hódmezővásárhely)

Apodemus (Pécs)

Apollogika (Budapest)

Lifejune (Budapest)

Szabadtéri 4akkordos Performansz (Budapest)

Better Fly (Budapest)

Catfood (Kaposvár)

Mézga Aladár Sound System (Budapest)

Április 2.

Revelstone (Pécs)

Sajnarana (Pomáz)

Madagaszkár messze van (Budapest)

Conspiracy of Mind (Pécs)

Paint the Lilies (Budapest)

WNS (Pécs)

Koszta Nosztra (Pécs)

A láma dalai (Kiskunfélegyháza)

A koncertek mindkét este nyolckor kezdődnek, kapunyitás hétkor.

A zsűri tagjai már készülnek

Április elsején és másodikán a legjobb 16 zenekar élőben mutathatja meg tudását a Szenes Klubban, produkciójukat négytagú, hozzáértő zsűri bírálja el, amelyben Takáts Eszter énekesnő, Murak, a Veszprémi Utcazene Fesztivál és a Volt szervezője, Szalay Tamás, a Pécs 2010 Menedzsment Központ Kht. kulturális igazgatója, és Dobos Csaba, a Wan2 könnyűzenei magazin újságírója foglal helyett. A fiatal zenekarok produkcióján kívül itt kerül sor a diákrektorjelöltek és csapataik bemutatkozására is, akik április 22 és 25 között Pécs utcáira is igazi karneváli hangulatot varázsolnak majd. A tehetségkutató után mindkét nap DJ-k segítségével lazíthatnak a résztvevők: április elsején Poljakoff, másodikán pedig Murak és Enikő zenél. A belépés mindkét este ingyenes, kapunyitás hét órakor. Este nyolc és tíz óra között mindkét este lehetőség nyílik a PEN 2009 kedvezményes árú hetijegyeinek megvásárlására is, a készlet erejéig.

Sheket (Szeged, Hódmezővásárhely)

Apodemus (Pécs)

Apollogika (Budapest)

Lifejune (Budapest)

Szabadtéri 4akkordos Performansz (Budapest)

Better Fly (Budapest)

Catfood (Kaposvár)

Mézga Aladár Sound System (Budapest)

Április 2.

Revelstone (Pécs)

Sajnarana (Pomáz)

Madagaszkár messze van (Budapest)

Conspiracy of Mind (Pécs)

Paint the Lilies (Budapest)

WNS (Pécs)

Koszta Nosztra (Pécs)

A láma dalai (Kiskunfélegyháza)

A koncertek mindkét este nyolckor kezdődnek, kapunyitás hétkor. A zsűri tagjai már készülnek Április elsején és másodikán a legjobb 16 zenekar élőben mutathatja meg tudását a Szenes Klubban, produkciójukat négytagú, hozzáértő zsűri bírálja el, amelyben Takáts Eszter énekesnő, Murak, a Veszprémi Utcazene Fesztivál és a Volt szervezője, Szalay Tamás, a Pécs 2010 Menedzsment Központ Kht. kulturális igazgatója, és Dobos Csaba, a Wan2 könnyűzenei magazin újságírója foglal helyett. A fiatal zenekarok produkcióján kívül itt kerül sor a diákrektorjelöltek és csapataik bemutatkozására is, akik április 22 és 25 között Pécs utcáira is igazi karneváli hangulatot varázsolnak majd. A tehetségkutató után mindkét nap DJ-k segítségével lazíthatnak a résztvevők: április elsején Poljakoff, másodikán pedig Murak és Enikő zenél. A belépés mindkét este ingyenes, kapunyitás hét órakor. Este nyolc és tíz óra között mindkét este lehetőség nyílik a PEN 2009 kedvezményes árú hetijegyeinek megvásárlására is, a készlet erejéig. -->

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!