Kultúra

2013.01.12. 08:36

A szigetvári mezőkön Szulejmán szultán nyomában

Mi más lehetne egy mohácsi kislány vágya, mint egyszer a török időket kutatni, a mohácsi csatát és Szigetvár ostromát ezernyi részletében megeleveníteni. Hancz Erika ezt az álmát önti most formába: a szigetvári török hódoltság régészeti feltárását irányítja.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

– Szulejmán szultán Szigetvár 1566-os bevétele előtt egy nappal meghalt. A török szokások szerint belső szerveit helyben egy türbébe zárták, testét pedig Isztambulba szállították. Ezt a türbét keresik Szigetvár környékén?
– Három éve kezdődött a közös munka az isztambuli egyetem művészettörténeti és a pécsi egyetem régészeti tanszékei között. Keressük a türbét is, de a programban szerepel minden szigetvári oszmán kori maradvány feltárása. Jómagam már az isztambuli levéltárak írásos anyagait is elemeztem, valamint latin, német és magyar nyelvű leveleket a XVI–XVII. századból. Tény, hogy egy néplegenda alapján a turbéki templomot is alaposan átvizsgáltuk, de az eredmények azt mutatják, hogy nem itt volt a türbé.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] „Tervünk minden szigetvári oszmán kori maradvány feltárása”
[/caption]

– Mi jön most?
– Két török kori rajz alapján kutatjuk a szultáni sátor és a türbé helyét a vártól északra lévő területeken is. Ha pedig összeáll a kép, akkor Szigetvár középkori és török kori kinézetét bemutató tárlatot nyitunk, a hadjárat helyszíneit és a türbével kapcsolatos eredményeket is feltüntetve.

– Hatalmas munka ez. Ki szponzorálja a feltárásokat?
– Az eddigi tudományos kutatásokat pályázati pénzekből végeztük, most 40 ezer eurót kapunk török részről a szultán halála körülményeinek pontos feltárására, míg a teljes szigetvári török kori kiállítást az unió támogatja. A műemlékek helyreállítására pedig egymillió eurót ad a török állam. Az erről szóló szerződés most készül dr. Hóvári János törökországi magyar nagykövet, valamint dr. Pap Norbert PTE koordinátor közreműködésével.

– Akkor tehát török zarándokhellyé válik Szigetvár?
– Egyáltalán nem. Hiszen nem a vallási, hanem a közös történelmi értékeket tárjuk fel.

Kutat Szíriában is

Hancz Erika 1979-ben született Mohácson. A Kisfaludy Károly Gimnáziumban érettségizett, a Szegedi Egyetem török-régészet szakán diplomázott. Most az ELTE történelemtudományi doktoriskoláján a szigetvári csata írott forrásainak elemzéséből írja PhD dolgozatát. 2007 óta a PTE-n tanít, 2010-től a régészeti tanszék helyettes vezetője. A török izniki égetőkemencék ásatásainak és Szíriában Margat vára feltárásának oszmanista szakértője.

Címkék#szigetvár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!