Kultúra

2011.12.02. 14:09

A színésznő fakanállal is nagyot alakít

A nagy sikerű pécsi Csárdáskirálynő előadás Szilviája, Stubendek Katalin kapta meg idén a PNSZ Nívódíját. Pedig a művésznő valójában prózai tagozaton végzett, a zenébe csak úgy belecsöppent.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

<extra>– Tíz éve érkezett Pécsre, és rögtön a mélyvízbe dobták.

– A férjem kapott itt karmesteri szerződést 2001-ben, s amikor kiderült, hogy én meg színésznő vagyok, azonnal vendégjátékra invitáltak. Aztán ugyanekkor lebetegedett a Jézus Krisztus Szupersztárban Polyák Lilla, s miután tudtam a szerepet, beugrottam helyette énekelni. Azóta pedig ott vagyok szinte minden zenés játékban.
 
– West Side Story, Csókos asszony, Csárdáskirálynő. Valóban primadonnaként foglalkoztatják.

– Jól érzem magam a prózában is, más az íze az ilyen alakításoknak. A zenés darabokban viszont a siker jobban mérhető.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] „Nem jelentkezem tévés válogatásra, kerülöm a reklámfilmeket is”
[/caption]

– Mi a toplistája a Pécsett játszott karakterekből?

– Nagyon szerettem Molnár Ferenc: Az ördögjéből Jolán alakját, míg a zenés műfajban a My Fair Ladyből Elisának és a Csárdáskirálynő Szilviájának a megformálását emelném ki.

– Összetartanak a felvidéki színészek?

– Igen, bár kevesen vagyunk. Jó barátom volt Kaszás Attila, a Társulatból Vadkerti Imrével, a Nemzeti Színházból Rancsó Dezsővel tartom a kapcsolatot. No és ki ne felejtsem a húgom férjét, Benkő Gézát, aki a Jóban Rosszban tévésorozat állandó szereplője.

– Stubendek Katalint miért nem látjuk soha a képernyőn?

– Mert nem jelentkezem semmiféle válogatásra, s kerülöm a reklámfilmeket is.

– Annál szívesebben tüsténkedik a konyhában.

– Ez nem felvidéki örökség, csak nagyon édesszájú vagyok, s kiügyeskedtem néhány ételfélét. Ugyanakkor figyelek a másik oldalra is: tornázom és aerobikozom. S ha már a szabadidőről van szó, nem múlhat el egyetlen esztendő sem tengerparti családi nyaralás nélkül.

Az ukrán határtól

Stubendek Katalin 1972-ben született Királyhelmecen, Kelet-Szlovákiában. Révkomáromban nőtt fel, szülei és húga (a családjával) ma is ott él. Pozsonyban végezte el a színművészetit 1995-ben. Játszott a kassai és a komáromi magyar színházban, majd Győrben, Zalaegerszegen állt színpadra, 2002-től a Pécsi Nemzeti Színház tagja. Férje, Stauróczky Balázs karmester. Két leányuk van, Vicuska 11, Anna 6 esztendős.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!