Kultúra

2014.01.31. 16:46

A színpadon féltékeny macsó, otthon azonban figyelmes apuka

Urbán Tibor és Herczeg Adrienn viharos körülmények között távozott a Pécsi Nemzeti Színházból, aztán „Ubi” szép csendben visszatért, s egyre nívósabb szerepekben látható a teátrumban. A péntek esti premierben féltékeny spanyol férjként küzd a becsületéért.

Mészáros B. Endre

– Milyen lesz a Bolha a fülbe bohózat pécsi bemutatója?
– Klasszikus komédia ez, a műfaj csúcsa. Feydeau-t tartják ugyanis a vígjátékírók origójának, hozzá viszonyítanak minden komikus szerzőt. Ebben a műben minden benne van, amin nevetni lehet, a féltékenységtől a fura félreérthető beszédmódokon át a legvadabb helyzeteket eredményező személycserékig.

– Kisember szerepben nyert díjat, most viszont igazi macsót alakít?
– Hozott is ez furcsa összekacsintást a színpadon. Ugyanis ebben az előadásban Köles Feri lesz a pipogya papucsférj, én meg a határozott spanyol férfi. Hát ez korábban mindig fordítva volt.

– Viharos körülmények között távozott a Pécsi Nemzeti Színházból 2010 végén, feleségével, Herczeg Adrienn színésznővel együtt. Mi változott, hogy újra a teátrum tagja?
– Röviden úgy összegezhetnék, hogy a színházvezetés.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Urbán Tibor legújabb szerepében spanyol macsót alakít
[/caption]

– Adrienn is visszatér?
– Ő a Vígszínház tagja, s jól érzi ott magát. Eszenyi Enikő megértő volt a gyerek születése után, és jelenleg csak az egyik szerepét kellett visszavennie a Punk Rock című előadásban. Jövőre derül majd ki igazán, hogy miként lehet bírni ezt a kétlaki életet. A tervünk azonban az, hogy Pécsett cseperedjen fel a gyermekünk.

– Van most néhány családi évfordulójuk.
– Valóban, a házasságban most töltjük ki az első hét esztendőt, továbbá negyvenéves leszek idén, és húsz éve vagyok színpadon.

– Nehéz az ifjú apa szerepe?
– Nagyon készültem rá, s külön kértem, hogy most minél több szabadidőm legyen, mert a gyermeknevelés megelőzi nálunk a színészmesterséget is.

– Egyszer négyszemközt azt mondta, a nagy álma egy olyan film, amit a barátaival készít el.
– Úgy tűnik, hogy ez álom is marad. Játszottam tévésorozatokban, reklámfilmekben, de a magunk gyártotta változat nem mostanában fog összejönni. Addig is a színházra koncentrálok és a szerepeimre, az éppen aktuális, illetve egy soron következő munkámra, ami a Kaposvári Csiky Gergely Színházzal közös produkció Bányavakság címmel, Bérczes László rendezésében.

A Nevelési Központtól a POSZT-díjig

Urbán Tibor 1974-ben született Pécsett. Az Apáczai Nevelési Központ gimnáziumában érettségizett, Moravetz Levente színjátszó körében kezdte a pályát, 1994-ben szerződött a Pécsi Nemzeti Színházhoz, vagyis húsz éve aktív tagja a társulatnak. Felesége, Herczeg Adrienn a PNSZ színeiben a POSZT Legjobb színésznője díjat kapta 2009-ben, Urbán Tibor pedig 2010-ben lett a POSZT Legjobb férfi epizódszereplője (rajtuk kívül csak még egy házaspár, Trill Zsolt és Szücs Nelli rendelkezik külön-külön POSZT-díjjal). A színészpáros 2007-ben házasodott össze, fiuk, Herczeg-Urbán Benő 10 hónapos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!