Kultúra

2009.05.31. 19:10

A Vasarely-gyűjtemény délvidéki körútra indult

A Baranya Megyei Múzeumigazgatóság valamennyi felújításra tervezett épületét kiürítette, bízván az EKF-tender sikerében, így most több régóta kért gyűjteményüket is útnak indíthatták külföldre.

M.B.E.

A Vasarely-képek egy részét már május elején elutaztatták a többségében magyarok lakta szlovéniai Lendva városába, ahol a tárlat júliusig a várban kapott helyet – tudtuk meg Sárkány József művészettörténésztől.

A lendvaiak a Vasarely-anyagot egy korábbi samobori, majd egy zalaegerszegi bemutatón szemelték ki, a városról pedig tudni kell, hogy harminc éve folyamatosan rendeznek szobrászati és festészeti szimpóziumokat. Az ideérkező Vasarely-összeállítás 65 műtárgyból áll, szerigráfiákat (szitanyomatok), szőnyegeket és festményeket tartalmaz. Kezdetben úgy volt, hogy Ljubljanába és Mariborba megy majd tovább, de a legújabb egyeztetések már szabadkai és újvidéki bemutatóról szólnak, sőt, a belgrádi Tudományos Akadémia is szeretne egy nagyméretű Vasarely-kiállítást szervezni.

A múlt héten Párizsban is megnyílt egy tárlat pécsi műkincsekből, a Modern Képtár kollekciójából. A világvárosban tavaly Vasarely Galériát hoztak létre, s itt az első kiállítás a névadóról szólt, majd Kondor Béla munkái következtek, s ez a harmadik magyar bemutató. A félszáz műtárgyban elsősorban grafikák kaptak helyet, a konstruktív szellemiség 1910-es, 1920-as években létrejött alkotásai. Hogy mit kapunk ezért cserébe? Sárkány József úgy fogalmazott, Párizsból például az ottani magyar kulturális intézet közreműködését, hogy a 2010-re Pécsett tervezett Nyolcak kiállításához a Pompidou Központ, a párizsi Modern Művészeti Múzeum és a Picasso Múzeum képeket kölcsönözzön.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!