Kultúra

2008.08.13. 10:06

A ZeneParkban készült a 30Y új lemeze - videóinterjú

Egy hónapra elfoglalta a pécsi Zeneparkot (közismertebb nevén a Park mozit) a 30Y zenekar – itt rögzítették ugyanis az októberben megjelenő új lemezüket. A banda a Pannon Filharmonikusok próbatermében, klasszikus hangszerek között dolgozott.

Fülöp Zoltán

– Belaktuk a helyet – mutat körbe Beck Zoltán énekes. Tagadhatatlan, hogy nem úgy fest a helyszín, mint a Pannon Filharmonikusok valamelyik fellépésén. Nagyon éberen nézünk a lábunk elé, miközben a színpadon sétálunk: a gyönyörű fekete zongora alá betett mikrofon még csak-csak megmagyarázható, de a kopott focilabda, a kétliteres üdítő, a még bontatlan vörösbor már nem tűnik túlságosan zene-kompatibilisnek. Holott nagyon is azok.

– Ezek csak apró jelzései a birtokba vételnek. Már az előző lemeznél kitaláltuk, hogy a mostanit egyben vesszük fel, azaz nem az lesz, hogy mindenki feljátssza magában a saját részét, aztán egy technikus összehegeszti azokat. Ez az együttmozgás a Radioheadnek nagyon bejött: legutolsó lemezük minden hangján ez érződik. És ha nekik bejött, nekünk miért ne jönne? – teszi hozzá nevetve az énekes.

A 30Y-t erősen szövegcentrikus zenekarként szokták elkönyvelni. Belepillantunk hát a mikrofon körül szétpakolt papírokba. Első ránézésre becsületes dalok: felül a cím, alatta a szöveg, azonnal látható a refrén, és így tovább, szépen megszerkesztve, begépelve, kinyomtatva. A harmóniát csak az óriási, piros filctollas áthúzás zavarja valamelyest.

– Hát, igen, az első három versszakot köszönettel kidobta a zenekar – villant fel valamit a csapaton belüli demokráciából Beck Zoli. – Nincs ebből probléma, meg különben is, egy-egy sort azért mindig át tudok menteni egy későbbi szövegbe.

Kicsit kalandozunk még a hangszerek között (szívünket egy jó harmincéves szintetizátor, a Rodeo 49 rabolja el, amelyikből Ádi, a zenekar basszusgitárosa pillanatok alatt előcsalja egy komplett rajzfilm zenéjét), elolvasunk egy dalszöveget („Hidd el, hogy gyilkos, hogyha krimit tud írni / a lakásból esténként azért megy, hogy írni / való legyen az aszfaltról hazajön a vérrel / beleönti a gépbe és kész a regénnyel”, sláger lesz, akárki meglássa), megcsodáljuk a Pannon Filharmonikusok hangszerparkját („ennek még a nevét sem tudom, de használni fogjuk, az biztos”, mondja Beck Zoli, egy háromszög alakú valamit szorongatva), majd a hangmérnök finom szemrehányásait („minden behallatszik!”) végre felfogva kinn beszélgetünk tovább.

– Ide járunk feltöltődni – mutat körbe Beck Laci (Zaza), a dobos. – Ennél jobb inspiráló nem is kell. A Park mozi szabadtéri része szürreális: a lépcsős betontenger, a darabokra szakadt egykori vászon, a sarokban egy lerobbant kisbusz, vajon ki hozta ide?

– Tizenhárom-tizennégy számunk van készen. Még néhányat rögzítünk, aztán majd eldöntjük, mi kerül fel az albumra. S hogy mi lesz a többivel? Kisorsoljuk a rajongók között – teszi hozzá Zaza.

Lassan indulni kell, a zenekar munkásabb fele már rögzítene. Egy pillanatra benyitunk még, elköszönni. Kis szerencsével az ajtónyikorgásunk is ott lesz az új lemezen.

Októberben jön az új lemez a tervek szerint

Bár a zenekar (tagok: Beck László, Beck Zoltán, Gradvolt Endre, Sárközy Zoltán, Varga Ádám) nevét egy szombathelyi buszjárattól kapta, a 30Y tagjai 2000-ben ismerték meg egymást Pécsett, és akkor alapították a zenekart.

2001 januárjában elkészítették első demo-felvételüket, amelynek segítségével elkezdték saját koncertjeiket szervezni.

2004-ben jelent meg első, Egy perccel tovább című albumuk, amelyet azóta még két lemez követett: 2006-ban a Csészényi tér, 2007-ben pedig a Semmi szédítő magasság.

A 30Y mára az ország egyik legismertebb koncertzenekara, a nyári fesztiválok állandó szereplője.

Fülöp Zoltán Októberben jön az új lemez a tervek szerint Bár a zenekar (tagok: Beck László, Beck Zoltán, Gradvolt Endre, Sárközy Zoltán, Varga Ádám) nevét egy szombathelyi buszjárattól kapta, a 30Y tagjai 2000-ben ismerték meg egymást Pécsett, és akkor alapították a zenekart.

2001 januárjában elkészítették első demo-felvételüket, amelynek segítségével elkezdték saját koncertjeiket szervezni.

2004-ben jelent meg első, Egy perccel tovább című albumuk, amelyet azóta még két lemez követett: 2006-ban a Csészényi tér, 2007-ben pedig a Semmi szédítő magasság.

A 30Y mára az ország egyik legismertebb koncertzenekara, a nyári fesztiválok állandó szereplője. Videóinterjú hamarosan A próbák alatt a zenekarral videóinterjút készítettünk, amely hamarosan látható lesz ezen az oldalon. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!