Kultúra

2012.04.19. 17:29

Akinek neves zeneművészek is gratulálnak

„Kell ott fenn egy ország” – repül az ég felé a dal, amint a vak zenész a pécsi Ferencesek utcájában mosolygó arccal, mély átérzéssel énekelni kezd.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

– Volt, aki megkérdezte, hol szereztem ezt a ragyogó kontaktlencsét, amitől olyan hitelesen vaknak látszom... De már könnyen átlépek az ilyen megjegyzéseken, hiszen másfél évtizede gitározok az utcán, megedződtem. Valójában születésemtől vak vagyok, legfeljebb elmosódó foltokat látok, de csak megfelelő megvilágításban – mondja Kozma János, a vak gitáros.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] „Másfél évtizede gitározok az utcán, már megedződtem”
[/caption]

– Elfogadott mesterség ez az alig látók között?

– Egyáltalán nem. Nem azért tanítottunk, mondják, hogy koldulj az utcán! Ügyvéd, tanár, diploma, az igen. Jómagam gyógymasszőr volnék, de csak ebből tudom eltartani a családomat, a három gyermeket és a várandós feleségemet. De szeretem átélni a zenét, a többrétegű szövegeket. A siker pedig az, amikor neves zeneművészek gratulálnak egy-egy futam után. Bár nekem nagy öröm az is, ha ismerősök elmesélik bánatukat és apró boldogságukat.

– Másképp él a vak ember?

– Mi is a köznyelv kifejezéseit használjuk, például tévét nézünk, bár csak hallgatjuk. Azt azért megmosolyogjuk, amikor úgy köszöntjük egymást, hogy: helló, régen láttalak. De hát milyen lenne, ha azt mondanánk, hogy: szia, régen tapogattalak!

– Mi alapján választ zenét?

– A magyar country és a sanzon a kedvencem, azok, amelyek megérintenek a tartalmukkal. Az olyan dalok, mint a Gyémánt és az arany, a Festő és a fecskék, vagy a Még meg sem köszöntem – szóval, amit bármuzsikusként nem, csak az utcán lehet igazán átéléssel eljátszani.

Népes családdal

Kozma János 1976-ban vakon született Zalaegerszegen. Lentiben nőtt fel, majd hétévesen a budapesti Vakok Intézetébe került. Középiskolába már újra Zalaegerszegen járt, 1997-ben érettségizett. 1996-ban kezdett Lentiben az utcán zenélni. 2000 óta él Pécsett, itt szociális munkásnak tanult az egyetemen. Felesége ápolónő, Réka lányuk 8, János 6,5 éves, Boróka 2 esztendős és szeptemberre várják a következő gyermeket.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!