Kultúra

2010.05.25. 10:15

Az elmúlt húsz év legrangosabb Afrika-konferenciája Pécsett

A rendszerváltás óta a legmérvadóbb Afrikával foglalkozó magyarországi konferenciát rendezik meg május végén Pécsett. Az Afrika Hét 2010 rendezvény nemzetközi konferencia része 2010. május 27-29-ig, a kulturális programok egészen 2010. május 25-29. között tartanak.

forrás: Afrika Kutatóközpont

A nemrégiben létrehozott, az országban elsőként működését megkezdő PTE Afrika Kutatóközpont ezzel a rendezvénnyel – folytatva a központ és a Bölcsészettudományi Kar Politikai Tanulmányok Tanszék munkatársai által 2007 decemberében megrendezett 2. Országos Afrikanisztika Konferencia elképzeléseit, építkezését – kívánja a Pécsi Tudományegyetemre és Pécsre irányítani a figyelmet a hazai és nemzetközi Afrikával foglalkozó szakemberek (és a kísérő rendezvények segítségével) – a nagyközönség körében.

Az Afrika Hét 2010 helyszíne Pécs, ahol az ország egyetlen egyetemi Afrika Kutatóközpontja működik, és ahol az ország egyetlen, a kontinenssel foglalkozó lapja, az Afrika Tanulmányok folyóirat szerkesztősége működik. Még ebben az évben díszdoktorrá avatja a Pécsi Tudományegyetem Thabo Mbeki urat, a Dél-Afrikai Köztársaság volt államfőjét, a PTE Bölcsészettudományi Karának felterjesztése nyomán.

A konferencia apropóját az adja, hogy 1960-ban („Afrika évében”) 17 volt gyarmati terület nyerte el függetlenségét, és idén, 50 évvel később érdemes, időszerű egy fél évszázad nemzetállami és regionalista törekvéseit elemezni, valamint a világpolitika és a világgazdaság számára egyre fontosabb (felértékelődőben lévő) afrikai kontinens következő 50 évében rejlő problémákat (pl. az EU számára oly fontos migrációs kihívásokat) és lehetőségeket számba venni.

12 témakörben, számos tudományterületről érkeznek tudósok, kutatók, civil szervezeti képviselők és diplomaták. Két világszerte elismert nemzetközi szakember, Prof. Dr. Göran Hyden, professor emeritus (University of Florida) és Richard Dowden, a Királyi Afrika Társaság (Royal African Society, UK) igazgatója tartják a főelőadásokat.

További információ: http://www.africa.pte.hu/ 

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!