Kultúra

2016.04.12. 18:32

Az osztálykirándulásra indulók kedvelt célpontja a megye

Baranya a három legnépszerűbb megye egyike az általános és középiskolások körében, már ami az osztálykirándulások helyszíneit illeti. A legkapósabb látnivalók sok látogatót vonzanak a megyehatáron túlról is.

Kaszás Endre (Dunántúli Napló)

Ki gondolná, hogy Bikal egymaga csaknem annyi kiránduló diákcsoportot fogad, mint Pécs. A kis hegyháti faluban a Reneszánsz élménybirtok megépítése olyan vonzerőt hozott az iskolás korosztály számára, hogy az egész napos tartalmas időtöltést ígérő látogatás nemcsak a május–júniusi időszakban népszerű az osztálykirándulók számára, hanem gyakorlatilag az egész tanév ideje alatt.

Az átlagosnál ugyancsak erősebb forgalmat bonyolít Pécsvárad is, ahol a vár mellett a Zengő, a Kelet-Mecsek közelsége, az erdei túraútvonalak emelik a hely népszerűségét. Utóbbiak kapcsán megjegyezhető, hogy az elmúlt esztendőkben a természeti látnivalók, különlegességek felértékelődtek az osztálykirándulók körében. Ez az új irány Orfű, a Dráva mente, Bükkösd malmára hajtja a vizet, de kapósak az olyan különlegességek is, mint a Szársomlyó vagy a Jakab-hegy. Az elmúlt években egyre több, főleg baranyai iskolás csoport keresi fel az Ormánság látnivalóit is.

Sok nyugdíjas jön tavasszal

Ahogy országosan is, jól indult az idei esztendő idegenforgalma Baranya megyében is. A csekély januári, majd lényegesen nagyobb februári bővülést elsősorban a belföldi forgalom élénkülése hozta, az átlagosnál is nagyobb gyarapodást mutat a SZÉP-kártyával fizető utazók száma. Ahogy a statisztikai adatok is mutatják, tavaly is az április–május – vagyis az osztálykirándulások időszaka – hozta meg a turistaszezon igazi startját, idén is erre számítanak a szolgáltatók. A már melegedő, de még nem kánikulai tavaszi időjárás jellemzően még egy másik korosztály képviselőit, a nyugdíjas utazókat mozgatja meg átlagon felül. Az elmúlt években amerikai, olasz, japán és kínai turistacsoportok látogattak a megyébe, sok német turistát hoznak a Dunán érkező folyami hajók.

Mindenben a megfizethetőt

Ilyenkor, április közepétől június végéig a megyében kiránduló diákok száma elérheti a tízezres nagyságrendet. Az osztálykirándulók általában az olcsón megközelíthető – nem baj tehát, ha vasúton vagy távolsági busszal beutazható –, megfizethető árú szálláshellyel rendelkező célpontokat részesítik előnyben. Utóbbi szempontjából nem jelent hátrányt tehát egy-egy kollégium, bungalók, táborszerű elhelyezést biztosító bázisok. Ugyanez a döntési szempont az étkezések megszervezésénél. Nem lehet tehát azt mondani, hogy a diákcsoportok lennének a legnagyobb költekezők a baranyai idegenforgalomban, ugyanakkor a tapasztalat azt mutatja, hogy a családi utazások megszervezésénél gyakori, hogy a gyerekek élményei döntően befolyásolják a célpont megválasztását.

Történelem és természet

Természetesen továbbra is Pécs jelenti a legnagyobb vonzerőt a megyében, még a diákcsoportok számára is. A megyeszékhely fiatal látogatói azonban sokszor választják azt a megoldást, hogy valahol vidéken keresnek olcsóbb szállást, és Pécsre inkább egész napos kirándulás keretében érkeznek. Az utóbbi évek fejlesztéseinek köszönhetően egyébként a megyében is több kimondottan osztálykirándulós hely létesült. A teljesség igénye nélkül ilyenek a bükkösdi vagy a pogányi ökoporta, a szaporcai Ős-Dráva látogatóközpont, Mohácson a Busóudvar és a Patakmalom, a város melletti Sátorhelyen a történelmi emlékhely, Orfűn a Malom-múzeum és több megújult objektum. Nem titkolt cél az idén a Zrínyi- jubileumot ünneplő Szigetváron sem, hogy diákcsoportok célpontja legyen a vár, a város.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!