Kultúra

2009.09.20. 19:44

Az új főépítész befedné a Király utcát

Üvegtetővel fedné be a Király utcát, és magyar bor utcáját is kialakítana Pécsett a város új főépítésze, Szécsi Zsolt. Célja egy életteli belváros kialakítása.

Cseri László

Ősztől Szécsi Zsolt a város új főépítésze. Terveiről, elképzeléseiről, feladatairól nyilatkozott lapunknak. A történelmi belvárosban akár fedett passzázsokat is ki lehetne alakítani, például a Király utcát üvegtetővel lefedni, így lehetne télen és nyáron, esőben és hóban az Árkádhoz hasonló, csak a történelmi hangulat miatt lényegesen jobb színvonalú, nyüzsgő forgatagot létrehozni, magyarázza Szécsi Zsolt, Pécs város új főépítésze. Természetesen mindezt meg kell tölteni tartalommal, teszi hozzá, lehetne akár a magyar bor utcáját is megszervezni neves borászokat bevonva – persze az egész koncepciót pályázat előzhetné meg.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A fedett városközponti utcák nem ritkák Nyugat-Európában. Képünkön egy olaszországi, milánói példa
[/caption]

Mindez csupán egy villanás a főépítész elképzeléseiből, aki mindenek előtt arra vállalkozott, amikor elnyerte a posztra kiírt pályázatot, hogy kidolgozza a város EKF utáni évtizedeinek városfejlesztési stratégiáját. Ezen belül az ipari, a sportfejlesztési lehetőségeket, vagy például segít kijelölni azon területet, amely alkalmas lehet majd az informatikai beruházások létrehozására. Újra kell gondolni a közlekedés rendszerét, mondja Szécsi Zsolt, hiszen elkészül az M6-os út, mások lesznek a város megközelítési pontjai, terhelései.

Visszatérve a történelmi belvároshoz, a főépítész felhívja a figyelmet arra, hogy 2010-re ugyan megújulnak a legfontosabb közterek, de nem kevés városrész marad elzárva. Valamilyen egységes rendező elvre is szükség lenne, hogy ne legyen káosz abból, hogy például a különböző tereket különböző elgondolások alapján terveztek meg és kiviteleznek az EKF beruházásai során.

Ám ezek akár több ponton is találkozva egy-egy közös utca által, nem könnyen hozhatók közös nevezőre. Végig kell gondolni az utcabútorok, a világítótestek, a burkolatelemek egységes használatát is. Szécsi Zsolt minden szakember munkájára számít, végig kívánja látogatni valamennyi pécsi építész irodát, hogy megbeszélje az együttműködés lehetőségeit.

A főépítész készítette korábban a Nick-udvar kiviteli terveit, amely azért nem vált végül valósággá, mert a beruházó nem kapott bankkölcsönt a megvásárlandó épülettömb előlegére sem.

Névjegy - Szécsi Zsoltot Szíria is érdekli

Szécsi Zsolt 1968-ban született Kecskeméten. 1993-ban szerzett építészmérnöki diplomát, 2000-ben műemléki szakmérnöki oklevelet a Budapesti Műszaki Egyetemen. 1999-től az Állami Műemlék-helyreállítási és Restaurálási Központ igazgatója, vezető tervezője. 2006-ban a Ferihegyi I. Terminál műemléki tervezéséért Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetésben részesült, és ugyanezért megkapta az Európa Unió Örökségvédelmi díját, az „Europa Nostrát”. Hobbija Szíria építészettörténeti emlékeinek kutatása, melynek eredményeiről 2004-ben „Szíria késő antik építészeti emlékei” címmel jelent meg kötete. Telkiben él feleségével és két fiával.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!