Kultúra

2011.03.21. 16:21

Az út legyen veled, avagy a rock örök

Júniusi, vagyis vakációra született, s egész életében kemény hangon a szabadság hírnöke a pécsi Rudán Joe, aki a legjobb hazai hard rock és metálbandák énekese.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

– Korona az életműre az idén elnyert Fonogram-díj?

– Összegző elismerésnek érzem, de a Mobilmánia zenekar számára. Hatunk utóbbi három évnyi sikerének, az Út legyen veled! című legújabb lemezünknek a jutalma ez.

– Mikor csapott először a húrok közé?

– Jó a megközelítés, mert eleinte nem csak énekeltem, de basszusgitároztam és szaxofonoztam is. Az Everest és a HGM voltak az első csapatok, még a hetvenes évek végén. A pécsi rockerek azonban jobban emlékeznek a Morrisra, amelyet Gömbös Gyula és Golyák Csaba barátaimmal hoztunk létre.

– Mi volt a nagy kiugrás?

– A Coda együttes. 1988 nyarán, az orfűi EFOTT-on már együtt léptünk fel az akkoriban születő Kispál és a Borzzal. A Zeppelin-dalokkal, no és némi kis Hendrixszel, Deep Purple-lel ezután bejártuk az egész országot, sok helyen felléptünk. Na, és ne feledkezzünk meg Póka Egonról, akinek a hívására a Hobo Blues Band pesti klubjában és a Tabánban is előze-nekarként játszhattunk. Azután így „fedezett fel” a Pokolgép is.

– És beindult a szekér.

– Igen, a Pokolgépben kis köztes szünettel húsz évet, a P. Mobilban tíz esztendőt húztam le. Végül minden kifullad egyszer, s barátilag, vagy sarat dobálva búcsúzunk. Abban az időszakban emellett rockopera-, rockfilm-szerepek is követték egymást. A szép idők esszenciájaként jött aztán létre a Mobilmánia, egykori mobilosokból.

– Mi jön ezután?

– Elsősorban Mobilmánia, de járom az országot egy akusztikus esttel, és Kalapács Józsival is egy közös csapattal, Szelíd Metálosok Orchestra elnevezéssel. Valamint készül egy rockopera Csaba Királyfi címmel Erdélyben, aminek az egyedüli határon inneni (fő)szereplője leszek. No és könyvet is írok az elmúlt három évtizedről.

A Csörge-tótól Mislenyig

Rudán Joe 1963 júniusában született Pécsett. A Vegyipari Gépészeti Szakközépiskolában végzett, de több mint harminc éve abból él, hogy legendás magyar rock- és metálbandák énekese, s közismert alakja. Alapítója az egyik első hazai, azóta szinte legendássá vált Tolna megyei Csörge-tói rockfesztiválnak, majd a Pécsre költöző és Rockmaratonra keresztelkedő találkozónak is meghatározó alakjává vált. Felesége építész, öt éve Kozármis-lenyben élnek.

Rudán Joe 1963 júniusában született Pécsett. A Vegyipari Gépészeti Szakközépiskolában végzett, de több mint harminc éve abból él, hogy legendás magyar rock- és metálbandák énekese, s közismert alakja. Alapítója az egyik első hazai, azóta szinte legendássá vált Tolna megyei Csörge-tói rockfesztiválnak, majd a Pécsre költöző és Rockmaratonra keresztelkedő találkozónak is meghatározó alakjává vált. Felesége építész, öt éve Kozármis-lenyben élnek. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!