Kultúra

2014.10.08. 16:58

Az X-Faktor a többségnek megélhetési vetélkedés

Az X-Faktor döntőjéhez vezető úton az utolsó pillanatban állították fel a székből Wunderlich Józsefet, a Pécsi Nemzeti Színház színművészét. A fiatalember nem csalódott, mert sok új tapasztalatot szerzett a tehetségkutató versenyen.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

– Hegedűművésznek készültél. Jókora kanyaron át lehet innen az X-Faktorhoz jutni?

–Mindent megváltoztatott, hogy tizenhét éves koromban elindultam a Társulat tévés vetélkedőn, és szerepet kaptam az István, a királyban. Ezt követően felvettek a színművészetire, másfél éve pedig a pécsi társulat tagja vagyok. Egyszerűen kíváncsi voltam rá, miként boldogulnék a pop műfajban.

– Milyen élmény volt belülről látni a mostani televítiós vetélkedést?

– Amit láttam, az brutális. Az jön ugyanis át a tévén, ami fel van építve: örömök, sírások a közönség előtti nagy robbanásig. A valóságban viszont órákig vártunk, míg sorra kerültünk. Itt valóban csak annak volt esélye, akinek volt mondanivalója. Ráadásul a versenyzők többsége, azok közül, akikkel beszéltem, megélhetési problémák miatt jelentkezett ide, élete egyetlen esélyének tekintette ezt a vetélkedést.

– Nem érzed úgy, hogy a lírai Beatles-szám, a Yesterday helyett egy rockosabb mai slágerrel jobban megfoghattad volna a mentorokat?

– Előre kértek tíz számot. Nekem van a Beatles, meg a Queen, majd egy hatalmas szakadék, nemigen létezik utánuk semmi, amit szívesen énekelnék. Így leadtam a listámra az Imagine-t John Lennontól és két Beatles-számot, valamint hét saját szerzeményt. Azt mondjuk sajnálom egy kicsit, hogy nem adhattam elő valamelyik saját dalomat.

– Mennyire akartál döntős lenni?

– Éreztem, hogy gond lesz a színházi időpont-egyeztetésekkel, és azt is eldöntöttem, hogy a verseny miatt egyetlen színházi bemutatómról sem fogok lemaradni. De vonzott a döntő, mert a tévés műsorok, a popvilág, a tehetségkutatók jelentős hatással vannak a közízlésre. Nekem pedig fontos, hogy megérezzem, mit tehetek még, hogy az emberek jobban élvezzék a zenés előadásokat.

Nős, és a felesége is színész

Wunderlich József 1989-ben született Pécsett. A Szent Mór Általános Iskolába járt, s itt kezdte a nyolcosztályos gimnáziumot is, amit félbehagyott, mert felvették a hegedűjátéka alapján a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolába. 17 éves korában jelentkezett a Társulat című televíziós tehetségkutató versenyre, ahol az István, a király rockopera szereplőit választották ki, s ő lett Vecellin német lovag. Aztán első próbálkozásra bejutott a Budapesti Színművészeti Egyetemre, ahol másfél éve szerzett diplomát, azóta pedig a Pécsi Nemzeti Színház tagja. Nős, felesége, Mészáros Blanka hamarosan végez a Színművészetin, jelenleg a Budapesti Katona József Színházban gyakornok.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!