Kultúra

2016.05.20. 18:16

Barabás Lőrinc különleges kísérletező játéka pécsi alapokat is rejt

Barabás Lőrincet leginkább úgy jellemezhetnénk: a kortárs elektronikus könnyűzenéből és a jazzből gyúr sajátos sodró zenét, mellyel egykor többek között Fábián Juli is útnak indult. A jazztrombitás péntek este a Trafikban mutatja be új szólólemezét.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

– Mi vitte a zenei pályára?

– Kíváncsi gyerekként sok mindenbe belefogtam, rajzoltam, úsztam, mindenfélét kipróbáltam, majd 12 éves koromban kezdtem el trombitálni, egyrészt, mert a hangszer hangos és sokféle zenében benne van, másrészt mivel én egy kézzel születtem, a 3 billentyű miatt így is teljes értékűen tudok játszani rajta. Úgy alakult, hogy a zene és a trombita azóta is megmaradt. A jazzkonziban ezt követően Fekete-Kovács Kornélnál tanultam, később pedig a kísérletező próbálkozásaim is jól illeszkedtek a trombitajátékomhoz.

– Az apja, Márton neves festőművész, miként nővére, Zsófi is. Csak nem Barabás Miklós utódai?

– Az ő leszármazottai vagyunk, csak nem egyenes ágon. Ugyanakkor megjegyezném azt is, hogy édesanyám pécsi származású. Nagypapámhoz egykor – ő sajnos már nem él – sokat jártam le pecázni, így egy kicsit mindig hazai pályának érzem, ha Pécsett lépek fel.

– Igaz, hogy finnugorisztikával is foglalkozott?

– Általános iskolás koromban hallottam előadást egy oroszországi expedícióról a magyar ősök felkutatása témában, ami annyira felvillanyozott, hogy beástam magam ebbe a kérdéskörbe.

– Trombitásként Miles Davis vagy Erik Truffaz a járhatóbb út az ön számára?

– Mindkettő közel áll hozzám. Ami viszont a saját játékomat illeti, leginkább hangulatokat, életérzéseket igyekszem megszólaltatni.

– Új szólólemezével érkezik. Ezen mi a kísérletező újdonság?

– A trombita és billentyűs hangszerek végtelenített hangzása, az úgynevezett looperezés. Fél éve jött ki ez az album, és laptoppal, szintetizátorral, effektezett trombitával állok színpadra, így szólaltatom meg a számokat. De a korábbi szólólemezemről is előkerülnek szerzeménye, s mindezt felturbózzuk videovetítéssel is.

– Apropó film. Több játékfilmhez, a Presszóhoz, a Köntörfalakhoz is írt zenét. Lesz folytatás?

– Legutóbb egy a dunai hajózásról szóló dokumentumfilmhez készítettem zenét, de egyelőre nincs tervben ezen a vonalon a folytatás.

– A kvartettje három éve működik. Mikor jelentkeznek saját CD-vel?

– Érnek már a számok, és augusztusban stúdióba vonulunk. A tervek szerint ősszel országos turné következik a debütáló lemezzel, melynek remélem, hogy Pécs is az egyik állomása lesz.

Egy igazi Deák téri fiú

Barabás Lőrinc 1983-ban született Budapesten. A Deák téri általánosba járt, a Deák Téri Evangélikus Gimnáziumban érettségizett, a Kőbányai Zenei Stúdióban tanult, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz tanszakán diplomázott. Két évet „zenei próbaúton” volt Londonban és New Yorkban, s megfordult már több mint fél tucat zenekarban (a legismertebbek: Random Szerda, The Uptown Felaz, Irie Maffia, Barabás Lőrinc Eklektric, Barabás Lőrinc Quartet, s ez a formáció jelenleg is aktív), s megjelent eddig öt nagylemeze. Kikapcsolódásként leginkább úszni és túrázni jár.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!