Kultúra

2015.08.20. 17:42

Barcza Bea szerint a zongorázás lehetőséget ad a nyitottságra

– A lehetőségek a fiatalok számára gyakran kedvezőbbek külföldön: gyakorlatilag folyamatosan kapok felkéréseket –, többek között ezt is elárulta lapunknak Barcza Bea, akit sokan korosztálya egyik legnagyobb tehetségének tartanak.

Fülöp Zoltán

– A beszélgetésünk előtt néhány perccel még egy amerikai gospelkórust kísért zongorán. Honnan jött az ötlet, hogy velük dolgozzon az Europa Cantat idején?
– Több lehetőségem is volt a kórustalálkozó kapcsán. Azért választottam Avis Denise Graves gospelénekesnő műhelyét, mivel fontosnak tartom, hogy az embert rendszeresen érjék új benyomások. Egy olyan személyiségtől, aki egy adott zenei műfaj hiteles képviselője, sokat tanulhatunk, mely pozitív visszahatást eredményezhet játékunkban – még abban az esetben is, ha nem komolyzenei irányzatról beszélünk.

– Ez egyben azt is jelenti, hogy hamarosan mondjuk egy jazzesttel jelentkezik?
– Azt nem hiszem, maradok a klasszikusoknál. A zongorázás viszont lehetőséget ad a nyitottságra, hiszen az ember folyamatosan tanul és képezi magát.

– Van kedvence? Olyan stílus, előadó, amit vagy akit nagyon szeret játszani?
– Jelenleg Brahms zenéje érint meg a legjobban. Ez azonban életszakaszonként változik.

– Pontosan milyen jellegű darabok alkotják a Váradi Marianna operaénekesnővel közös sorozatotok repertoárját?
– Marianna igényes és komplex kutatást végzett a repertoár összeállításakor. Ennek köszönhetően egyedi élményben lehetett részük a Pécsi Nemzeti Színház szalonkoncert sorozat hallgatóinak, hiszen „zenei csemegéket” hallhattak. Előbb énekes duettek, később a hangszeres kamarazene került előtérbe. Mariannal legközelebb szeptember 30-án Sopronban, a Liszt Társaság szervezésében lépünk fel egy Wagner–Liszt- műsorral, kiegészítve Kircsi László zeneesztéta előadásával, de Pécsett is folytatjuk a sorozatot.

– De hát most éppen Ljubljanában tanul – eljönne Pécsre is egy-egy fellépésre?
– Van, ami miatt megéri utazni. Közös projektünk Mariannal számomra egy nyomós indok. Valójában szeptembertől már kint maradok dolgozni, mivel „végzős vagyok” a Doktori Iskolában. Szlovéniában rengeteg jó élmény ért: egy-egy fellépésem után sorra keresnek meg elismert zenészek, hogy dolgozzunk együtt, sőt, hogy készítsünk felvételt. A lehetőségek számomra kedvezőbbek külföldön.

– S ha úgy alakul, akkor Pécsett is fellépnének?
– Természetesen. Mindig szívesen térek vissza Pécsre, így erre biztosan sor kerül még a jövőben.

Az énekszerű zongorázást kutatja

Barcza Bea 1988-ban született Kapuváron. A zenével hétévesen került kapcsolatba, akkortól járt zeneiskolába. Győrben, a Richter János Zeneművészeti Szakközépiskolában érettségizett, BA-diplomáját a Széchenyi István Egyetem Varga Tibor Zeneművészeti Intézetében szerezte meg, szintén Győrben. Ezt követően a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karára járt, ahol 2012-ben zongoraművészi, egy évvel később zongoratanári oklevelet szerzett. Jelenleg ugyanitt doktorandusz- hallgatóként augusztusban fejezi be tanulmányait, témavezetője Király Csaba. Kutatási területe az „énekszerű zongorázás” lehetőségeit elemzi és tárja fel. 2015-ben ösztöndíjat nyert, melynek segítségével a Ljubljanai Zeneakadémia hallgatója volt Szlovéniában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!