Kultúra

2015.12.17. 17:51

Beck Zoli most a balettbe kóstol bele

Antoine de Saint-Exupéry legismertebb művéből, A kis hercegből készít előadást a Pécsi Balett, a zenét a 30Y tagjai, Beck Zoltán és Sárközy Zoltán Papa jegyzik. A zenekar frontemberével beszélgettünk.

Fülöp Zoltán (Dunántúli Napló)

– Egyszer azt olvastam valahol, hogy az ember vagy micimackós vagy kis herceges. Ön melyik?

– Van olyan lehetőség, hogy egyik sem? Mert egyiket sem érzem annyira közelállónak magamhoz. A kis herceget például nem is szeretem különösebben. Ennek az az oka, hogy ma már mindenhol inkább aforizmagyűjteményként, életbölcsességek tárházaként kerül elő, mintsem regényként, bár meglehet, hogy éppen ezért zseniális: még az is tud idézni a könyvből, aki sohasem olvasta.

– Akkor tehát volt hezitálás, amikor felkérték a zene megírására?

– Inkább a zenei megformálás volt bennem kérdés, hiszen mégiscsak egy alkalmazott, alapvetően instrumentális darab megírására kértek. Rövidebb, 3-4 perces dalszerkezetekben gondolkodni alapvetően más, mint egy 50 perces zenei tömbben. A balettel való közös munka ötlete egyébként tavasszal merült fel, Uhrik Dóra, Vincze Balázs és Horgas Péter keresett meg azzal, hogy a 30Y zenéjében van valami kis herceges.

– Az mit jelent?

– Igazából nem tudom. Azt hiszem, azért van a dalainknak egyfajta naiv világa, vagy legalább valamiféle életigenlése. Mindenesetre megtisztelő volt, hogy azt feltételezték, hogy képes vagyok egyáltalán egy balettzene megírására. Szóval gondolkodtam, persze, de azért nem olyan sokáig, mielőtt elvállaltam.

– S milyen a közös munka?

– Izgalmas. Merthogy tényleg közös. Sárközy Papával elkészítettük a zenét, a 30Y stúdiójában készültek a felvételek, voltak zenei részek, amit a zenekar játszott fel. Közben meg a zenei részek folyamatosan formálódnak még most is, hiszen elkezdődtek a táncpróbák. Csajkovszkijra nem lehet rátelefonálni, hogy jó ez a Diótörő, de az egyik tételbe még kellene egy kis lendület, mert úgy jön ki a koreográfia, ránk meg bármikor ránk lehet.

– Tényleg bármikor?

– Tényleg. Amióta elindultak a próbák, azóta gyakorlatilag folyamatos készültségben vagyunk, s valóban volt olyan, hogy egyszer csak felhívott a rendező, hogy ide meg ide kellene még nyolc ütem, mert úgy kerül a helyére minden.

– Bár a bemutató csak januárban lesz, azért már volt és lesz is még felvezetés, „A kis herceg és a planéták” című beavató játék. Milyenek az első visszhangok?

– Aki hallotta már, annak tetszett. Ezen a beavatón Uhrik Dóra és a darab táncosai ismertetik meg a balettet az érdeklődő gyerekekkel, szóval ez nem egy komplett előadás, tényleg játék, igazán interaktív, szórakoztató utazás a kis herceg világában.

Meglepetésbulit tart a zenekar

Beck Zoltán 1971­-ben született Devecserben. Középiskolai tanulmányait a szentesi Horváth Mihály Gimnáziumban és az ajkai Bródy Imre Gimnáziumban végezte, majd a szombathelyi Berzsenyi Dániel Főiskolán és a Pécsi Tudományegyetemen diplomázott. A PTE­-n szerzett PhD-fokozatot, jelenleg a Romológia Tanszék egyetemi adjunktusa és a ZENélő Egyetem szakmai vezetője. A tizenöt éves 30Y zenekar nyolcadik lemeze, egy Best of ezekben a napokban jelenik meg. Az évet hagyományosan egy pécsi koncerttel zárják, december 30­án lépnek fel a Pécsi Est Caféban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!