Kultúra

2012.05.03. 13:48

Bemutatkozott a Zsolnay-negyed

Családias hangulat, 450 fellépő, mintegy 100 program, a várakozásokat felülmúló látogatószám. Véget ért az április 27.–május 1. között első ízben rendezett Zsolnay Fesztivál, amelyen országosan is bemutatkozott Pécs új kulturális városrésze, a Zsolnay Kulturális Negyed.

eozinmagazin.hu

Sokszínű zenei programok

Megható felütéssel indult az I. Zsolnay Fesztivál Pécsett. Márta István és Lackfi János kórus-szösszenetét adta elő több mint 300 pécsi kórustag és Palya Bea. Az erre az alkalomra írt mű előadása közben színes füst indult meg az égre az évtizedek óta nem használt gyárkéményekből.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A fesztiválon intenzíven és kiemelten jelentek meg a Pécsi Tudományegyetem hallgatói is, ők készítették például az igen népszerű óriáságyat
[/caption]

A fesztivál mind az öt napján nagykoncert várta a közönséget. A több ezer főt befogadni képes Pirogránit udvarban fellépett a Pécsre „hazajáró” Boban és Marko Markovic Orcestar, a mindig jó hangulatot varázsló Csík zenekar és Lajkó Félix intim hangulatot teremtő citerásegyüttese is. Kisebb-nagyobb hangrobbanást okozott a francia, olajoshordókon, különböző vasszerkezeteken játszó Les Tambours du Bronx, és a legismertebb osztrák együttes, a szájvirtuóz Bauchklang is. A legnagyobb, legismertebb névnek talán a portugál legenda, a Madredus bizonyult: az együttes szerezte Wim Wenders, a Lisszaboni történet című filmjének zenéjét. Új felállásukkal műsorukat a portugál premier előtt csak a londoni, az isztambuli és a pécsi közönség hallhatta.

A kiemelt fellépők után kezdődő klubkoncertek is nagyszámú közönséget vonzottak. Hamar megtelt a nézőtér az Amadinda ütőegyüttes koncertjén, Palya Bea Szefárd-estjén, de nagy érdeklődés kísérte a Mandel Quartet és a Deák vonósnégyes fellépését is. Emlékezetes  pillanatokkal ajándékozta meg közönségét többek között az ír folk-rock zenét játszó olasz La Tresca, a hazai beatboxbajnok Döme közreműködésével felálló Airtist formáció, vagy éppen a győri Mediawave vendégprodukció, a Both Miklós vezette, kávéházi cigányzenét játszó Thém Romano. A kávézókban megtartott, különleges hangulatú zenei esteken mutatkozott be a pécsi Takáts Eszter és Müller Péter Sziámi közös, alkalmi duója is. Az esti programok mellett Balázs Elemér jazz-zenész zenei workshopja dobta föl a délelőttöket.

Tranzit, Törőcsik és Katona

Kulturális fesztiválokhoz képest is szokatlanul erős színházi kínálat várta a közönséget. Először mutatkozott be a Zsolnay Színház, amely egy kifejezetten Pécsre, a Zsolnay Kulturális Negyednek készült darabbal debütált. Hargitai Iván rendező Tasnádi István Tranzit című művét állította színpadra 30 színművészetis egyetemista és pécsi közreműködők részvétel, amely kétségkívül elnyerte a nézők elismerését.

A sort a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház Szarvassá változott fiú darabja folytatta Törőcsik Marival és Trill Zsolttal a főszerepben. A távolról érkezett társulat éppúgy zajos sikert aratott, mint a budapesti Katona József Színház május 1-jei 5+1 különböző előadása, 6 különleges helyszínen Katona-maraton címmel. A folyamban részt vállalt a Janus Egyetemi Színház is, hiszen a fesztiválhoz kapcsolódóan mutatták be Platonov című előadásukat.
A közönség külön színházi jegy megváltása nélkül is különleges élményekkel gazdagodhatott: a Pécsi Nemzeti Színház és a Bóbita Bábszínház színészei Gyárturisták címmel, Palya Bea pedig énekszóval mutatta be a területet több alkalommal is.

Bőséges gyermekrendezvény

Az 50 éves Bóbita Bábszínház jubileumi rendezvényei is csatlakoztak a fesztiválsikerhez. Többek között díszbemutatón adták elő a Péter és a Farkas bábjátékot, és a Zsolnay Kulturális Negyed rejtett zugait bejáró kalandtúrát indítottak gyerekeknek. A fesztiválra látogató fiatal családosok, nagyszülők sem unatkozhattak a nap folyamán: a mindennap nyitva lévő művészeti gyerekfoglalkoztató mellett részt vehettek a Gobe társulat interaktív előadásán, és a Kaláka, valamint a Kolompos zenekarok koncertjén is.

Az egyetemisták főszerepben

A fesztiválon intenzíven és kiemelten jelentek meg a Pécsi Tudományegyetem hallgatói is. A PTE Művészeti Kar több tucat szabadtéri és zárt téri installációval, performansszal és koncerttel várta a fesztiválozókat. Az újszerű, kísérleti produkciókat, képzőművészeti alkotásokat, audiovizuális installációkat a hallgatók maguk hozták létre. A PTE Bölcsészettudományi Kar Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszékének hallgatói DJ-esttel és élő VJ-paintinggel készültek. A hallgatók munkáját a közönség érezhető lelkesedéssel fogadta, hiszen elhelyezésük, interaktivitásuk üdítően hatott a környezetre, a hangulatra.

Különlegességek, extrák

Az I. Zsolnay Fesztivál keretében több ezren látogatták meg a negyed állandó kiállításait, többek között a nemrég nyílt család- és gyártörténeti kiállítást.  Az Országos Vérellátó Szolgálat állomásán sikeresen vért adók napijegyet és koncertbelépőket kaptak ajándékba.

Kulturális fesztiválok közül egyedülálló módon modern technikai eszközökkel zajlott a kommunikáció: a rendelkezésre álló technológia segítségével folyamatos, visszanézhető, internetes élő közvetítés zajlott mobileszközökkel. A legolvasottabb megyei hírportálon, a bama.hu-n a percről percre történő online közvetítés a leglátogatottabb cikkek közé tartozott a fesztivál ideje alatt. A napi összefoglalókat pedig a Zsolnay Távirati Iroda hírlevelei közölték, amelyek a helyi és regionális hírportálok segítségével jutottak el a közönséghez.

A rózsabogár jelenti

- A rózsabogár volt az I. Zsolnay Fesztivál szimbóluma, amely páncélzatával a Zsolnay eozin kerámiamáz csillogását idézte meg.

- A legnépszerűbb kiállított műalkotás a jégverem tövében Thorday Filoména óriáságya volt, amelyet a legkisebbektől a legnagyobbakig mindenki kipróbálhatott napszaktól függetlenül. Egyetlen baleset történt csupán: egy kislányt az óriáságyban méhecske csípett meg.

- Rengetegen játszottak Kovács Balázs médiaművész fényorgonáján. Az internetről vezérelhető, egyszerű felületen bárki kapcsolgathatta kulturális negyed kéményeinek színes megvilágítását akár a helyszínen, akár otthonról.

- Közel 70 000 ember érdeklődött a rendezvényt megelőző egy hónapban a fesztivál és a Zsolnay Kulturális Negyed weboldalai iránt, Facebookon pedig április 28-ig 373 ezer ember került valamilyen formában kapcsolatba a rendezvénnyel, a Negyeddel.

eozinmagazin.hu A rózsabogár jelenti

- A rózsabogár volt az I. Zsolnay Fesztivál szimbóluma, amely páncélzatával a Zsolnay eozin kerámiamáz csillogását idézte meg.

- A legnépszerűbb kiállított műalkotás a jégverem tövében Thorday Filoména óriáságya volt, amelyet a legkisebbektől a legnagyobbakig mindenki kipróbálhatott napszaktól függetlenül. Egyetlen baleset történt csupán: egy kislányt az óriáságyban méhecske csípett meg.

- Rengetegen játszottak Kovács Balázs médiaművész fényorgonáján. Az internetről vezérelhető, egyszerű felületen bárki kapcsolgathatta kulturális negyed kéményeinek színes megvilágítását akár a helyszínen, akár otthonról.

- Közel 70 000 ember érdeklődött a rendezvényt megelőző egy hónapban a fesztivál és a Zsolnay Kulturális Negyed weboldalai iránt, Facebookon pedig április 28-ig 373 ezer ember került valamilyen formában kapcsolatba a rendezvénnyel, a Negyeddel. A fesztiválon intenzíven és kiemelten jelentek meg a Pécsi Tudományegyetem hallgatói is, ők készítették például az igen népszerű óriáságyat -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!