Kultúra

2009.03.18. 16:28

Bezzeg anno a Rákban…

Új sorozat a bama.hu-n, szolgáltató jelleggel: hétről-hétre ajánlunk egy figyelmere méltó bort olvasóinknak. A csúcsborok divatos magasztalása helyett azonban a Pécsi Borozó szakembergárdája segítségével a pénztárcabarát palackokat szemlézzük.

Pécsi Borozó

A fenti mondat akkor hangzott el, amikor egykori egyetemista barátaimnak töltöttem a szekszárdi Borműhely Campus nevű, direkt egyetemistának címzett borából. Ami persze nem csak egyetemista fogyasztásra ajánlott. Azért választottam el induló sorozatunk kezdődarabjának, mert iskolapélda lehet. Kezdem nagyon az elején.

Kellenek ugyanis az ikonborok. A nagy borok, amelyeket évfordulóra, születésnapra, gyermek születésére, legünnepibb vacsoráinkhoz bontunk meg. Kellenek, ez kétségtelen. Ezek a borok természetszerűleg drágák, européer pénztárca szemléletűek. Néha sopánkodunk ezen, de hát ez van, mondtam már több helyen: Franciaországban sem mindenki mos fogat Chateau Lafitte-tal, nem készítenek kisfröccsöt a Chateau Angelus Saint-Emilion Grand Cru 2004-es évjáratából. Ezek a borok alkalmi borok. Tiszteljük és szeretjük őket, a pirosbetűs napokon.

Kellenek azonban és mindenekelőtt a hétköznapi borok. Amelyekre a borsznobok sokszor legyintenek, én meg egyre inkább kedvelem őket. Ide azokat a borokat sorolom, amelyek nem akarnak többnek látszani; amelyek jó borok, néha egészen kiváló borok és a magyar pénztárcához illeszkednek. Amelyeket a hétköznapi vacsoráinkhoz is megbonthatunk, lelkiismeret-furdalás nélkül. És jólesnek. Amelyeket nem azért isszuk, mert alkohol, hanem mert bor. Mindig csak mértékkel.
Bezzeg anno a Rákban borban csak azért tartottunk mértéket, mert szörnyű volt. Legfeljebb boroskóla formájában lehetett lenyomni őket. De leginkább úgy sem. A kilencvenes évek pécsi szórakozóhelyeinek döntő többségén ihatatlan volt a bornak nevezett lötty, ezzel kedvetlenítve el az egyetemi ifjúságot a további kísérletezéstől.

Ha viszont lett volna egy Campus, gyorsan lecsavartuk volna róla a csavarzárat (még csak dugóhúzó sem kell!) és kitöltöttük volna. Nem műanyag pohárba, üvegbe, na jó, nem mindig talpas pohárba. megcsodáltuk volna, hogy ez már színre is más: bíborba hajló, sötét megjelenésű. Beledugjuk az orrunkat a 2008-as Campusba, vonzó kis teremtés, a gyümölcsösségével hódít, és szerkezete is erre épül. Ha belekortyolunk, érezhetjük, hogy savai barátságosak, nem túl markánsak, lecsengésében mintha kis étcsokit nyalogatnánk. Zweigelt és blauburger házasítása, egyik sem túlontúl népszerű fajta mostanság, de így együtt jó párosnak tűnnek. Korrektül összerakott, könnyed hangvételű, jóivású bor. Egyszerűen értelmezhető, nem akar lehengerelni. Jól esik kortyolni, könnyedén találhatunk alkalmat egy-egy palack felbontására és több pohárral is nyugodtan leguríthatunk belőle.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A Borműhely borai - De facto, Rokka és Campus
[/caption]

Két fiatal srác készíti, ők is jó páros, a palackok szemrevalóak, a csavarzár praktikus. Nincs nagy hókuszpókusz: korrekt bor van és fogyasztóbarát látásmód. Vannak persze egyéb boraik is, a Rokka és a De facto sorozat már egyre komolyabb borokat jelölnek, de árban azok sincsenek elszállva.

És aki a Campuson felbátorodva kedvet kap a folytatáshoz: mi a jövő héten, a jövő hétre újabb hétköznapi bort ajánlunk.

Borműhely
Szekszárdi Campus Cuvée 2008
Ára: 990 forint
Kapható:
E''szencia Bortéka, Szekszárd
Zajlik a tárgyalás a pécsi forgalamzásról is, amint biztos infó lesz, közöljük.

Címkék#BorBlog

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!