Kultúra

2007.09.14. 08:34

Bordalban vezetők vagyunk - közel a fesztivál

A borfogyasztásnak több évezredes kultúrája van szerte a világban, de bordalokkal ünnepelni a nemes nedűt egyedül Pécsett van hagyománya. Ezúttal a XII. Európai Bordalfesztiválon.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

A kontinensen már több helyen is próbálkoznak bordalfesztivállal, ám igazán híre és súlya csak a hagyományteremtő pécsi rendezvénynek van, mondta el lapunknak a XII. Európai Bordalfesztivál (szeptember 21-23.) előtt Lakner Tamás főszervező, az olimpiai bajnok Pannon Volán Zrt. Bartók Béla Férfikar karnagya. Az elmúlt másfél évtizedben száznál több kórus fordult meg a városunkban, de az itt eltöltött időre mindenki szívesen emlékezik. Hogy mit jelent itt bordalokat énekelni? Nos, Kínában, a kórusolimpián egy horvát férfikar volt a pécsiek legnagyobb vetélytársa, akik már jártak a pécsi bordalfesztiválon, így aztán verseny ide vagy oda, a baranyaiakkal összeborulva együtt énekelték a Kicsiny hordócskát a találkozáskor.

Az országban már 33 hivatalos borút létezik, s közülük a pécsi a legfiatalabb, ám bordalokban kimagaslóan piacvezető a város. A külföldi vendégek hetekkel előre lefoglalták az összes szálláshelyet, s készülődik Villány, Villánykövesd is a pincekoncertek nyolc helyszínével, ahol ezúttal nem kérnek külön belépőt, csak a boros számlákat kell mindenütt rendezni. Hangol ugyanakkor Palkonya, Nagyharsány, Harkány és Turony is, ahol jövő vasárnap templomi hangversenyeket adnak a részt vevő külföldi énekesek.

A bordalfesztiválnak idén öt külföldi kórus adja a nemzetközi jellegét, görög, horvát, szlovén, osztrák és svéd férfikarokról van szó, és a megszokott házi szereplőkön túl a honi kórusmozgalomból is jön egy társaság, a Padragi Bányász Férfikar. A program ezúttal jó néhány újdonságot is tartalmaz. Például bevonják a világörökségi helyszíneket az előadásokba. Szombaton 10 és 12 óra között a Cella Septichora várja az érdeklődőket, ahol a fesztivál résztvevők adnak ingyenhangversenyt. A színházi gálakoncerten ezúttal Kodály Zoltán kerül a középpontba, és az összes kórus közösen elénekel egy Kodály-népdalt, amit a közönséggel is megtanítanak. Ugyanekkor zajlik a Szőlő és bor éjszakája is a Széchenyi téren, ahol kivetítőn közvetítik a gála eseményeit. Aztán a kórusok kivonulnak a főtérre, és ott is rögtönöznek egy-egy kis koncertet. A mindenkor igen népszerű borpalack szépségverseny mellett pedig egy közönségvonzó játék is lesz. Értékes villányi borokat rejtenek el a város 16 pontján, amelyeket vállalkozó szellemű bordalénekesek kereshetnek meg az est folyamán.

Ami a jövőt illeti, 2008-ban világ-bordalfesztivál következne, de a találkozót áthelyezték 2010-re, amikor az egész régióra, a Balaton-partra és a szekszárdi borvidékre is kiterjesztik a fellépéseket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!