Kultúra

2015.06.17. 10:52

Búcsú és új kezdet – Idén 17. alkalommal rendezik meg a Káni Filmfesztivált

Nagyon sokan már hallottak a faluról vagy a filmfesztiválról, azonban ezt látni kell: Kán egy aprócska, mesébe illő falu a Zselic és a Mecsek határán.

BAMA

Ilyen skanzenfalu nem sok van az országban. Itt mintha megállt volna az idő, az ide érkezők úgy érzik, mintha száz évet visszautaztak volna az időben: gémeskút, szépen felújított tornácos házak, gondozott udvarok és a korabeli paraszti élet számtalan emléke tárul a látogatók elé.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Az épületeket nem csak kívülről újították fel...
[/caption]

A két évtizeddel ezelőtt még haldokló faluba visszatért az élet. Még talán negyven ház sincs összesen az utcában, azonban ezeket felújították, rendbe tették.

A település közepén áll az Ács-porta, amely egyben kocsma is, szintén a régi idők hangulatát idézve. Részben ez az épület ad otthont a Káni Filmfesztiválnak.

Gergely Zsuzsa és Kasper András elhatározták, hogy Ács Lukács halála után is folytatják az általa elindított hagyományt, és a tavalyi kihagyás után idén megszervezték a kuriózumnak számító fesztivált. Fontos a vidéknek is, a kistelepüléseknek is, hogy az ilyen vagy az ehhez hasonló kulturális rendezvények fennmaradjanak, ahol lehetőséget biztosítanak a fiatal művészeknek a bemutatkozásra.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] ... hanem a lakószobákat is rendbe tették, szépen bebútorozták
[/caption]

– Nincs az országban még egy ilyen adottságú névvel rendelkező település, mint Kán, ezért ezt szeretnénk mindenképpen továbbra is hasznosítani. Ezen kívül nem tudunk olyan fesztiválról sem, amelyet egy skanzenfaluban rendeznek meg, ebből a szempontból is egyedi és különleges a programunk. Bár a rendezvény neve filmfesztivál, igazából sokkal több attól, mert tulajdonképpen egy sokrétű művészeti fesztiválról van szó, amelyben több műfaj képviselői is bemutatkoznak.

A szervezők elmondták, a településen élők összefogásának köszönhető az idei fesztivál, manapság ritka, hogy ennyi pénzt és fáradságot áldozzanak az emberek egy rendezvényre. Ugyanakkor a fiatal művészek a fellépésért cserébe csak egy jelképes összeget kérnek, hogy ezzel is segítsék a rendezvény újjáéledését.

A fesztivál atyja

Ács Lukács több mint húsz éve tért haza az ausztriai vendégmunkából, akkor döntött úgy, hogy Kánba költözik. Az ő nevéhez fűződik a Káni Filmfesztivál megszervezése. Annak idején Kánban vendégeskedtek a Mecsek Táncegyüttes tagjai, a baráti beszélgetésen merült fel a névrokonság a filmfesztiváljáról ismert Cannes városával. Az első rendezvény még leginkább csak egy baráti találkozó volt.

– A fesztiválon megismerkedhetnek a helyi sörökkel – Kapucinus, Magyarhertelend – és a hagyományos magyar ételekkel, amelyek a Káca tanyán nevelkedett szürke marhák és mangalicák húsából készülnek. Ezenkívül megkóstolhatják az érdeklődők a langallót és a kézi sütésű kürtőskalácsot is.

A Káni Filmfesztivál fővédnöke, aki a megnyitón köszönti a résztvevőket: Wágner Antal, Hetvehely polgármestere.

A XVII. Káni Filmfesztivál programjai június 19-én és 20-án

Június 19., péntek:

16.00 Fotókiállítás Kánról (Paul Verf összeállítása)
16.40 Szerelemlakatrács avatása Maci emlékére
17.00 Komáromi Judit Nese & Abrakadabra, valamint meghívott vengégeik
17.30 Táncház a Derendes Zenekarral (tánctanító: Radák János)
19.30 Sztár leszek előadás (SonadorGrupo Társulat)
20.00 Slam Poetry – Juhász Kristóf
21.00 Garda Zsuzsa – Benkő Zsolt duó
22.00 Filmek:
- Vághy Péter: KÁNban jártunk (2005-ös Oszi-díjas fesztiválfilm)
- Vass Adrienn: Éva
22.30 Takáts Eszter koncertje

Június 20., szombat

10.00 Nese Mese - Gyereklovagoltatás Kasper Kittivel, ügyességi játékok, Kézműves-utca, gasztrosarok, fogatozás, íjászat, airsoftlövészet
14.00 Total Art egyesület – animációs workshop
15.00 Csikós és ostoros bemutató
16.00 Rutin meg az évek és barátai zenekar – Bősze Balázs, dob; Tóth Tibor, basszus; Hollós Bence, gitár
17.00 Deindoll zenekar Pécsről
18.00 Sztár leszek (a Sonador­Grupo Társulat előadása)
18.30 Komáromi Judit Nese & Abrakadabra Hastánc és Művészeti Iskola fellépése
19.30 NeoFolk zenekar (Bonyár Judit – ének, cselló, tilinkó; Hűvösvölgyi Péter – gitárok, mandolin, bouzuki; Franczia Dániel– darabuka, kanna, zsámolybob, cajon)
20.30 Tarnai Elektric Project a blues és rock világából
22.00 Filmek:
- Debreceni Bogi: Fish Finish
- Samira Sinai: Rain of stone
- Mangult Dorka: Mahala
- Samira Sinai és Majoross Gyula: Hazáim zászlója
22.30 PMD Blues Band

Címkék#Hetvehely

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!