Kultúra

2012.09.11. 16:32

Burleszkben lubickol Köles Ferenc

A pécsi Jászai-díjas színművész, Köles Ferenc már maga írja új szerepei egy részét. A gyárturizmusban komikus énjét csodálhatjuk meg, és most apaként is rátett egy lapáttal.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

<exra>– Vidéki színészként ennél többre nem vágyhat az ember, tavaly POSZT-díj, idén Jászai-díj.

– Éppen másfél évtizede kezdtem el a színházasdit a JESZ-ben és most bebizonyosodott, hogy jó hajóra szálltam. Persze azért még lesznek nagy viharok, amíg beevezek a Valhallába, a vikingek mennyországába. És azt is tudom, ez a díj az eddiginél sokkal nagyobb felelősséggel jár.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Köles Ferenc
[/caption]

– Megvetette a lábát a magánéletben is?

– Itt is jön már a második nagy elismerés, Boldizsár fiunk testvérét februárra várjuk.

– A korábbiakban a pécsi társulati élet bandavezére volt. Így van ez még most is?

– Bicska Maxi bandája egy kicsit megfogyatkozott. De azért arra büszke vagyok, hogy vendégművészek, vendégrendezők mindenkor megjegyzik, itt mindenki jóban van mindenkivel, kitűnő a hangulat.

– Pécsett minden darabot más rendező visz színre. Hogy bírja ezt a kollektíva?

– Egy kivétellel: Méhes Laci rögtön nyitányként kettőt rendez, a Picasso kalandjait és a Tartuffe-t. Megjegyzem, mindkettőben szerepelek. Nem rossz ez, frissítőleg hatnak az új emberek, másrészt újra és újra bizonyítani kell.

– Hogy fér bele ebbe az új Köles-szám, a gyárturizmus?

– Az egy jutalomjáték, mert nekem igen nagy kedvenceim a burleszkbe hajló karakterek, főként, ha improvizálni is lehet. A Zsolnay-gyáras alakokat mi magunk találtuk ki, s egyre mívesebb az összes figura.

– Lipics Zsolt levezetésként motorozik, Bánky Gábor teniszezik. Mit csinál Köles Ferenc?

– Kismotorral járok próbákra. De ha tehetném, őszülő szakállal várnám az olajbogyószüretet, s begyalogolnék a tengerparti naplementébe.

Az út a deszkákra

Köles Ferenc 1975-ben született Debrecenben. A PTE művelődési menedzser szakára 1994-ben került. A Janus Egyetemi Színháznak 1997-ben lett a tagja, 2000-ben leszerződtette a Pécsi Nemzeti Színház. Nyert a teátrumban Nívódíjat, Szendrő-díjat, 2011-ben a POSZT színészzsűrije a legjobb férfiszínésznek választotta, idén megkapta a Jászai Mari-díjat. Felesége Várnagy Kinga színésznő, fiuk, Boldizsár két és fél éves.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!