Kultúra

2008.02.03. 20:33

Busófesztivál: tízezrek a mohácsi utcákon - videóval

Vasárnap ismét elűzték a telet a mohácsi busók: legalább félezer maszkás szórakoztatta a városba érkezett látogatókat, akik talán többen voltak, mint az utóbbi évtizedekben.

Máté Balázs

Már vasárnap reggel lehetett érezni, az idei busójárást semmi sem menti meg a sikertől. Bár korábban sokan féltek attól, hogy az egy évszázad óta mindössze harmadszor az esztendő ilyen korai részében, február elején megrendezett busófesztivált gúzsba köti a hó, és a fagy, az időjárás inkább tavaszias volt, mint télies.

És az emberek jöttek is – míg máskor délelőtt csak a mohácsiak nézelődtek, vasárnap már akkor is özönlöttek a turisták. A belföldi látogatók mellett sokan voltak külhoniak is: feltűnően sok német, és ázsiai is kíváncsi volt a maszkásokra.

- Ha minden nap busójárás lenne, semmi bajunk nem volna, vígan megélnénk – mondta elégedetten egy mohácsi kocsmáros, akinek szombat délutántól vasárnap estig, megállás nélkül pörgött a boltja. Szemmel láthatóan a rendőrség is készült, minden forgalmas kereszteződésben álltak járőrök, akik rendíthetetlenül érvényt szereztek az ideiglenes korlátozásoknak.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] A busówartburg idei újítás
[/caption]Délután egy órakor, a Sokác-révnél már ezrek figyelték a busók átkelését a Dunán, s mikor partot értek, az emberáradat elindult nyomukban a belváros felé. A Széchenyi tér közvetlen közelében azután összetalálkozott ez a csoport az ott nézelődő újabb ezrekkel, s akkor bizony már lépni is alig lehetett. Mikor – ki gyalog, ki szekéren, ki „busórájderrel”, vagy más alkalmatosságokkal – elindult a legalább félszáz maszkás felvonulása a Kóló térről, egyes vélekedések szerint az egy négyzetméterre jutó „embersűrűség” New Yorkban sem magasabb, mint volt azokban a percekben Mohácson. Szó, ami szó, aki lemaradt, vagy csak később vette az irányt a főtér felé a busók után, bizony irdatlan nehézségek árán tudott csak utat törni magának.

Az átépített történelmi belváros egyébként kiállta a próbát. Az előzetes félelmek nem igazolódtak, a szűkebb fordulókat is sikerrel vették be a busók a járgányaikkal. A Széchenyi téren máglyagyújtáskor hágott tetőfokára a hangulat, s egészen estig kólózó, jó kedvű embereket lehetett látni városszerte. 

[caption id="" align="alignright" width="350"] A tűz idén is vitt mindent
[/caption]Akikkel a városba látogatók közül beszéltünk, úgy vélekedtek, az elmúlt néhány év alatt az busófesztivál számos tekintetben, jó értelemben sokkal profibb lett, mint korábban. Örömmel üdvözölték például, hogy száműzték a gagyit kínáló kereskedőket, s az árusok egységes sátrai is jó benyomást tettek rájuk.

Ugyancsak a kedvező változások közé sorolták, hogy a nyilvános mellékhelyiségek tiszták voltak, s hogy egyáltalán voltak. Dicsérték az utcai ételválasztékot is, ami nem korlátozódott hurka-kolbászra.

Az egyetlen, bár komoly panasz az árakat illette, amik valóban nagyon magasak voltak: például tíz deka aszalt gyümölcsért ötszáz forintot, egy szimpla lufiért hatszázat kértek, egy háromtagú család pedig aligha jött ki egy ötezresből, ha ebédelni szeretett volna.

Máté Balázs Majdnem korbács A tűz idén is vitt mindent A busówartburg idei újítás -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!