Kultúra

2010.05.30. 17:28

Cirfandli Ünnep: Pécs bora az utcára megy

Június 5-én reggeltől estig a legpécsibb bort, a cirfandlit mutatják be a Ferencesek utcájában a Pécs-Mecseki és a Mohács-Bólyi fehérborút pincéi.

pecsiborozo.hu

Kóstolt már cirfandlit? - ennek a kérdésnek kellene elhangoznia minden pécsi vendéglőben, amikor egy távolabbról érkező, netán külföldi vendég helyi bort keres. Jelenleg sajnos nem ez a helyzet, lévén nincs cirfandli a legtöbb borlapon, de a felszolgáló se kóstolt még nagy valószínűséggel ebből a pécsi fajtából.

A pécsiek ismerik ugyan, legutóbbi felmérésünk azt mutatta, hogy a borvidékre legjellemzőbb fajtának gondolja 70 százalékuk, de valójában sokkal kevesebben kóstolták, és még kevesebben vannak, akik rendszeresen fogyasztják. Itt, a bama.hu borblogon már eddig is igyekeztünk érdeklődést kelteni, írtunk róla itt is, és anyablogunkon is, de kóstoltattuk, sőt más szerzők nagyobb riportot is készítettek e témában. Most itt az alkalom, hogy minimális erőfeszítéssel felfedezzük magunknak az igazi pécsi bort.

[caption id="" align="aligncenter" width="344"] Kattintson a szórólap megtekintéséhez!
[/caption]

A Pécsi borvidék autentikus, egyedi, ám sokszor háttérbe szorult fajtája, a cirfandli  megismertetése és népszerűsítése érdekében ugyanis közös kampányt indított a Pécs-Mecseki Borút, a Mohács-Bóly Fehérborút és a Pécsi Borozó gasztronómiai és bormagazin. A kampány leglátványosabb eleme június 5-én, azaz szombaton lesz, amikor is egy teljes napon át, délelőtt 10 órától este 22 óráig ismerkedhet a nagyközönség a cirfandlival és mindkét borútról érkező termelőivel a pécsi Ferencesek utcájában, vagyis a Kult-utcában.
 
A Pécsi Borozó aznap megjelenő nyári számában olvasható lesz a májusban megszervezett cirfandli-kóstoló eredménye, június 5-én a nagyközönség véleményére vagyunk kíváncsiak, míg már a közeljövőben folytatódik a kampány a gasztronómia bevonásával, illetve több vidéki nagyvárosban szervezett tematikus, borvidéki kóstolóval. Június 5-én mutatjuk be a kampány és a cirfandli logóját, amelyet ezentúl akár a termelők is felhasználhatnak a címkéken, valamint a kampány szlogenjét: Cirfandli. Egy csepp Nap.


 
A logózott kóstolópoharat a Pécs-Mecseki Borút információs pavilonjában lehet majd megvásárolni, 500 forintban kerül, akárcsak a Bormajális alkalmával, 400 forintért lehetőség nyílik a visszaváltásra. A megvásárolt pohár mellé adunk egy szavazólapot, ahol a vendégnek lehetőség nyílik a 3 „kedvenc” cirfandli borának megnevezésére és az info-pultban a leadására. A cirfandliktól függetlenül a termelők más boraikat is bemutathatják.

Úgyhogy most nincs semmi kifogás, jövő szombaton nem is eshet eső, nem fújhat szép, hiszen egy csepp Nap jár mindannyiunknak a Cirfandli Ünnepen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!