Kultúra

2012.08.19. 18:03

Családi nyárbúcsúztató a Zsolnay-negyedben

Mintegy száz színes, érdekes programot magában foglaló családi fesztivállal búcsúzik a nyártól a jövő héten a pécsi Zsolnay Kulturális Negyed.

Forrás: MTI

A szervező Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. (ZSÖK) az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a Szamárfül fesztivál augusztus 25-én és 26-án tizenkét helyszínre tervezett rendezvényei között lesznek koncertek, színházi előadások, táncbemutatók, kiállítások és gyermekfoglalkozások is, amelyek nemcsak a kicsiknek, hanem egész családoknak kínálnak remek kikapcsolódási lehetőséget.

A ZSÖK kiemelte, hogy a Bóbita Bábszínház szabadtéri színpadán a Pannon Filharmonikusok zenekar jelentkezik a Kodály Központból már ismert Csigaház elnevezésű gyermekfoglalkozásával, a Pirogránit udvaron a Szélkiáltó ad elő válogatást Weöres Sándor, Kiss Dénes, Páskándi Géza, Tamkó Sirató Károly és mások mellett Tarbay Ede költő megzenésített verseiből.

A fesztiválon a Zsolnay kisasszonyok tere, a Sikorski-ház előtti Ginkgo tér és a Boltok utcája is a gyermekelőadások helyszíne lesz, aki pedig tárlatra kíváncsi, annak a 2011-ben Budapesten, a Down Világnap alkalmából kortárs képzőművészek, valamint fogyatékkal élő és ép gyermekek festményeiből rendezett kiállítást, továbbá az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet Bábgyűjteménye válogatott darabjainak megtekintését ajánlják a szervezők.

A Misina Természet- és Állatvédő Egyesület állatbemutatókkal, állatsimogatókkal várja a kisgyermekes családokat. Az American Corner udvarán az észak-amerikai őslakos indiánok és az első telepesek szokásait és kultúráját ismerhetik meg a gyerekek különböző játékokon és foglalkozásokon keresztül. A Korsós udvar reneszánsz játszóházában a középkori ügyességi játékokat lehet kipróbálni, melyhez a felszerelést a résztvevők maguk készíthetik.

A Várostörténeti Múzeum Padlás foglalkozásai a múltba repítik a vállalkozó kedvű gyerekeket. Egy 1865-ben készült óriás térképrészleten faelemekből építhetik fel a Várostörténeti Múzeumnak otthont adó épületegyüttest, vagy régi bútorok között, korabeli ruhákban fotózkodhatnak, És egy óriás térképen utána is nézhetnek az ifjú helytörténészek, megvolt-e már az utcájuk a 19. század végén.

A Magyar Társasjátékos Egyesület játékai az Apostolos teremben a gyerekeket várják, a Duna-Dráva Nemzeti Park munkatársai a Jégverem mellett nyújtanak betekintést az erdei állatok és növények életébe, a madarak mindennapjaiba. Az Üvegházban otthonról hozott újrahasznosított anyagokból készülnek hangszerek és ruhák, a Csillagteraszon a csuhézást, agyagozást, fonalmunkát, nemezelést, faművességet lehet kipróbálni. A Zsolnay művészeti piacon kézműves foglalkozásokat és nosztalgia játszóházat, a Boltok utcájában a három évesnél fiatalabbaknak zenei foglalkozásokat tartanak.

A ZSÖK arra bíztatja a fesztiválra érkező gyerekeket, hogy feleslegessé vált könyveiket, játékaikat, ruhákat hozzák el a Kincses piacra, így ezek később olyanokhoz kerülhetnek, akiknek azokra szükségük van. A kétnapos esemény részletes programja a www.szamarfulfesztival.hu internetes oldalon található.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!