Kultúra

2007.12.17. 20:00

Csontváry: új építészeti kihívás

Döntött a pécsi közgyűlés a Nagy Kiállítótérről. Az a változat valósul meg, amely a Csontváry Múzeumnak és a látogatóközpontnak is helyet biztosít. A jelenről és jövőről kérdeztük dr. Fabényi Júlia múzeumigazgatót és Sárkány József osztályvezetőt.

Cs.L. (DN)

Örömteli mozzanat, mondják a múzeum szakemberei, hogy eldőlt,  a Nagy Kiállítótérnek melyik változata valósul meg. A sok lehetőség között a választott variáció szerencsésnek mondható. Előzetesen a múzeum a Nagy Kiállítótér programjának kidolgozásakor meghatározta a gazdaságosan és funkcionálisan jól működő épületegyüttest, amely helyet biztosít a Modern Magyar Képtár 20. századi kiállításának, a gyűjteményi raktárnak és egy nagyméretű kiállítóteremnek, magyarázzák a szakemberek.


A Pécsi Galéria Széchenyi téri 400 négyzetméterével szemben az új létesítményben lényegesen nagyobb a kiállítótér, amely pécsi viszonylatban kiemelkedő méretű, ráadásul megosztható, tehát kisebb kiállítások befogadására is alkalmas. Fontos részei a Nagy Kiállítótérnek a szakmuzeológusoknak és restaurátoroknak biztosított helyiségek, a kutatószobák, az iskolai foglalkoztató, a múzeumshop is. Fontos tudni: Pécs sajátossága, hogy képes a 20. századi művészetről magas színvonalú keresztmetszetet bemutatni, ezért is van jelentősége egy állandó kiállításnak. Ugyanakkor az nyilvánvaló, teszik hozzá, hogy csökkenő látogatottsági tendencia mellett az időszakos kiállítások azok, amelyek a látogatókat becsalogatják a képtárakba.


A Nagy Kiállítótérnek a pécsi közgyűlés által elfogadott variációja tartalmaz egy gyermekfoglalkoztatót és egy látogatóközpontot is új elemként. Mindkettő elfogadható, bár utóbbi pontos feladat-meghatározása még nem történt meg eddig. A Csontváry állandó kiállítás is új funkció az eredeti elképzelésekhez képest, szakmai szempontból izgalmas kompromisszum, bár nyilvánvalóan külön feladatot jelent majd a tervezőknek. Az időszakos kiállítótér területe a pályázati kiíráshoz képest csökken, de azt tartanák jó megoldásnak, ha ezzel a térrel szoros kapcsolatban, de leválaszthatóan alakítanák ki a megvalósíthatósági tanulmány által „később megnevezendő múzeumi térnek” több mint 300 négyzetméteres építészeti egységét. Így lehetőség nyílik arra, magyarázza Fabényi Júlia és Sárkány József, hogy a 2010-re tervezett programjaikat a tervezett 1100 négyzetméteren valósíthassák meg.

A Modern Magyar Képtár állandó kiállításainak látogatottsága 2006-ban

Modern Magyar Képtár Csontváry Múzeum: 51 554 látogató

Modern Magyar Képtár Vasarely Múzeum: 40 215 látogató

Modern Magyar Képtár I. Magyar képzőművészet 1896–1948 (hatórás nyitva tartás): 5 811 látogató

Modern Magyar Képtár II. Magyar képzőművészet 1955-től napjainkig (négyórás nyitva tartás): 2 755 látogató

Modern Magyar Képtár Schaár Erzsébet: Utca (hatórás nyitva tartás): 2840 látogató

Összesen: 103 175 látogató

Modern Magyar Képtár Vasarely Múzeum: 40 215 látogató

Modern Magyar Képtár I. Magyar képzőművészet 1896–1948 (hatórás nyitva tartás): 5 811 látogató

Modern Magyar Képtár II. Magyar képzőművészet 1955-től napjainkig (négyórás nyitva tartás): 2 755 látogató

Modern Magyar Képtár Schaár Erzsébet: Utca (hatórás nyitva tartás): 2840 látogató

Összesen: 103 175 látogató -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!