Kultúra

2009.12.24. 10:25

Domingo, POSZT, Tenkes Kapitánya - szavazzon az év kulturális eseményére!

Domingo? Poszt? Tenkes Kapitánya? Tiziano kiállítás? Az év legjei közül olvasóink ezúttal 2009 legemlékezetesebb baranyai kulturális eseményeire szavazhatnak.

BAMA

Az év legjeit kiválasztani kötelező feladat a médiában. A bama.hu fordít a képleten, és nem megmondja a tutit, hanem napról napra megkérdezi olvasóitól, szerintük mi volt 2009-ben a legfontosabb. Most azt kérdezzük: Ön szerint mi volt az év kulturális eseménye? A cikk melletti középső hasábban szavazzon!

Január - Tiziano

Elsöprő sikernek bizonyult Tiziano Madonna-festményének pécsi bemutatója a Művészetek Házában. A festményre, és a restaurálás folyamatát ábrázoló tablókra három hét alatt közel kétezren voltak kíváncsiak. A látogatók nemcsak Pécsről, Baranyából érkeztek, hanem a mostoha időjárás dacára az ország igen távoli pontjairól is: többek között Budapestről, Győrből, Kecskemétről, Miskolcról és Veszprémből. A tárlatot olasz, és német turistacsoportok is felkeresték.

Június - POSZT

Hihetetlenül jó hangulatú volt az idei találkozó, ilyen kitűnő POSZT talán csak az első szerelem ízét jelentő nyitófesztivál volt – összegzett Jordán Tamás idén nyáron a POSZT után. A díjkiosztó gálán a pécsi társulat vehette át a legtöbb díjat, ugyanis négy elismerést is besöpört az Istenítélet, valamint A képzelt beteg. Ilyen sem volt még. Kezdetben a fesztivál 16 helyszínen zajlott egy héten át 60-70 OFF-programmal. Most kétszer ennyi volt a játszóhely, tíznapos a találkozó, 200 fölötti műsorszámmal.

Július - Tenkes Kapitánya

Hatalmas sikert aratott a Tenkes Kapitánya: a regény és a film alapján készült musical első bemutató előadását július közepén tartották a siklósi várkertben. A visszajelzések kivétel nélkül rendkívül pozitívak, szakmai vélemények szerint a darabbal színháztörténelmet írtunk – emelte ki Ács Bálint, a zenés mű szerzője és producere.

Augusztus - Operalia gála Placido Domingóval

A legvérmesebb Operalia-rajongók sem számítottak arra, hogy ilyen fergeteges sikert arat a nemzetközi énekverseny ingyenes gálaműsora, amely a tervezett másfél helyett több mint kétórás volt, és óriási tömeg előtt zajlott. A versenyt követő, nyolcvanmillióba kerülő ingyenes gála sikere olyan mértékű volt, amelyet nem lesz egyszerű megismételni a 2010-es kulturális évben. A rendezvény felhívta a figyelmet a pécsi helyszínek hiányára. Hiszen a Sétatéren az érdeklődők fele csupán kivetítőkön láthatta és hallgatta a műsort, fedett helyszínek tekintetében pedig még rosszabb a helyzet a városban.

Szeptember - Zrínyi 1566 rockopera

Zrínyi Miklós, a szigetvári várkapitány, aki ellenállt a hatalmas török hadnak, annak ellenére kissé magányos hős a magyar történelem panteonjában, hogy egész seregével együtt veszett oda a haza védelmében. Ám ezt a képet hamar eloszlatta a Zrínyi 1566 című rockmusical, hiszen ha csak a stáblistára rátekintettünk, időbe telt, mire végigolvastuk a jobbnál jobbnak ígérkező szerepek megszemélyesítőit, Feke Páltól Beleznay Endrén át Dévényi Ildikóig vagy Vermes Tímeáig. Rockopera Szigetváron.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!