Kultúra

2010.02.28. 15:56

Egy magyar shiraz Belgrádban

Egy véletlen egybeesés folytán borblogunk szerzője éppen akkor időzik Belgrádban, amikor ott 5 napon át zajlik a BeoWineFair nevű borászati kiállítás és vásár. Természetesen körbenézett, körbekóstolt és régi ismerősökkel is találkozott.

Pécsi Borozó

A belgrádi boros eseményeken az utóbbi időben egy magyar férfiember borai keltenek nagy feltűnést. Ráadásul nem csak borai, de pálinkái is. Illetve így nem hívhatja őket, hiszen ezek a párlatok (ahogy a borok is) Szabadkán készülnek, ezért ezek rakiják. Hívhatjuk persze rakijának, bárminek: attól ezek még igazi, remekbeszabott pálinkák.

A pálinkakészítéssel kezdett el foglalkozni először Bóni László, a DiBonis  névre keresztelt cég vezetője csak később szeretett bele a borba, mostanság jönnek ki az első, 2007-esés 2008-as évjáratú prémiumtételek. A DiBonis nem csak saját szőlőből készít borokat, hanem felvásárol a bácskai homokon termett szőlőket is és macedón szőlőt is. A Pécsi Borozó tematikus tesztjén kakukktojásként tettük be a délpannon tételek mellé – és holtversenyben kapott 92 pontot, lett első.

A DiShiraz Cuvée 2007 nem csak nálunk bűvölte el a kóstolókat. A magyar Decanter tavaly júniusi számában a legjobb határon túli magyar bor lett, 17 pontot adtak rá a bírák kereken, a négy csillag nem kis elismerés. Telt, fűszeres illatokkal nyit, ami folyamatosan tud újat mutatni. Van benne kis füst, de rengeteg szeder és erdei szamóca. A fűszerek közül bors és babér, ízben vetekednek az érett gyümölcsökkel. Karamellizált szilva és csokis szilvalekvár ízei tudnak felülkerekedni a barrique határozottságán. Szép, arányos savak, a közepesnél robusztusabb testhez mérten. Lágy, hosszú utóízzel köszön el. Elegancia van minden részében.

Nem hiába lett Shiraz Bóni László éttermének a neve (van benne mini látványpince és bortrezor, ahogy egy borosgazdához dukál), erre a fajtára kiemelten figyel. A 2008-as követi ezt a vonalat. Sűrű, már-már krémes tanninok, brutálgyümölcsök és borsos-mentás-csokis-babéros fűszerezettség. A 2008-as Shiraz a szerb királyi család által patronált Royal Wine Challenge 2009-en már aranyérmet kapott, a Cabernet Sauvignon pedig nagy aranyéremmel lett a legjobb szerb vörösbor. Belgrádban tettünk egy gyors mustrát, tapasztalatból mondhatjuk, ezek a szabadkai borok rövid időn belül bekerültek a szerb élbolyba. Érdemes ellátogatni borkóstolóra, pálinkakóstolóra Szabadkára - de ettől a héttől már Magyarországon is, igaz egyelőre csak Szegeden kaphatók a DiBonis-borok.

Címkék#BorBlog

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!