Kultúra

2010.01.07. 18:42

EKF-megnyitó: a helyszínről jelentettük

Megkezdődtek a kultúrfővárosi év megnyitójának nyilvános előkészületei. Beszámoltunk az elmúlt napok történéseiről, ma pedig folyamatason tudósítunk az ünnepi programokról.

bama.hu

Hétfő - Félmillióan nézték a tévében a megnyitót

Mint a Magyar Televízió sajtókapcsolati munkatársától, Borsos Rolandtól megtudtuk, közel félmillióan nézték végig a Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa program élőben, HD-minőségben közvetített megnyitó rendezvényét a Magyar Televízió képernyőjén. Vasárnap kora este minden tizedik tévénéző ezt a programot választotta. Az egy és negyedórás műsorfolyamba 1 millió 234 ezren néztek bele legalább egy percre.

Vasárnap - Videón a megnyitó!

19.15 - Hivatalosan is megnyílt az EKF-évad

A látványos ünnepi műsort követően Hiller István és Páva Zsolt nyitotta meg a kulturális évadot, majd fény- és tűzijátékkal zárult a megnyitó.

18.00 - Bajnai ünnepi beszédet mondott

Elkezdődött az ünnepélyes megnyitó. Tudósítónk szerint a vártnál is sokkal többen vannak jelen a Széchenyi téren és környéken. Becsléseink szerint akár húszezren is lehetnek a belváros szívében, nemcsak a téren, de a környező utcákban is rengetegen vannak. Páva Zsolt ünnepi köszöntője után Bajnai Gordon Magyarország miniszterelnöke nyitotta meg a kulturális évadot, szórványos füttyszó kíséretében.

Bajnai hangsúlyozta, hogy Magyarországnak ebben az évben két fővárosa van, Budapest és Pécs.

A beszédeket követően megkezdődött a látványos megnyitó, mely Pécs fontosabb korszakait követi végig a római kortól napjainkig.

17.40 - Sajtótájékoztató a Palatinusban

Bajnai Gordon miniszterelnök, Hiller István kulturális miniszter és Páva Zsolt polgármester sajtótájékoztatót tartott a Palatinus Hotelben.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Páva Zsolt, Bajnai Gordon és Hiller István is részt vett a sajtótájékoztatón (fotó: Laufer László)
[/caption]

Bajnai Gordon elmondta, hogy jó helyre került az EKF-program, melynek a megvalósulása nem csak a vezetés, hanem a civilek érdeme is. A miniszterelnök tiszteletét és köszönetét fejezte ki a korábbi polgármesterek, Toller László és az elhunyt Tasnádi Péter iránt.

16.50 - Sokan vannak a téren

A helyszínen tartózkodó kollégánk beszámolója szerint  már most rengetegen vannak a Széchenyi tér környékén. Több helyen ingyen gesztenyét és perecet osztogatnak.

16.27 - Élményvonattal a fővárosból

A Világgazdaság tudósítója is az élményvonattal érkezett Pécsre, s az indulás előtt a Nyugati Pályaudvar Királyi Várótermében tartott sajtótájékoztatón is jelen volt. Itt Szendrey András, a MÁV Nosztalgia Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az évad során több alkalommal is indítanak majd Élményvonatot a baranyai megyeszékhelyre az évad jelentősebb programjai alkalmából.

Pécs város megbízottja, Antonio de Blasio elmondta: a kulturális év egyre elfogadottabbá válik, mind többen bíznak a sikerében, ezt bizonyítja, hogy folyamatosan nő azon cégek, szervezetek száma, amelyek együttműködnének a szervezőkkel, és amelyek "rákapcsolódnának" az eseményre.

Mint azt Szendrey András elmondta: a MÁV Nosztalgia Kft. a megnyitó rendezvény alkalmából indított Élményvonattal szeretne hozzájárulni a kulturális évad népszerűsítéséhez, folytatva azt hagyományt, hogy szoros együttműködést alakítanak ki a jelentősebb kulturális és turisztikai vonzerővel rendelkező magyarországi és külföldi városokkal. A tervek szerint a vasút szerelmesei ugyanezzel a vonattal utazhatnak majd a velencei karneválra februárban, a békéscsabai kolbászfesztiválra, Gyulára és természetesen Pécsre is.

16.00 - Befutott az élményvonat

Negyed négy után néhány perccel megérkezett a pécsi állomásra a nosztalgiavonat Budapestről. Az állomáson néhány száz pécsi érdeklődő is jelen volt. A bama.hu stábja a helyszínen videózott, a felvételeket hamarosan Önök is láthatják hírportálunkon.

12.25 - Eljött a nap

Ünnepi Szentmisével kezdődött a mai EKF-megnyitó programja. Délelőtt 11-től a Szent Korona másolatának jelenlétében Mayer Mihály celebrálta a misét a székesegyházban.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A Szent Korona másolata (fotó: Laufer L.)
[/caption]

Ezzel párhuzamosan a Széchenyi téren zajlik az esti megnyitó főpróbája Káel Csaba vezetésével. Tudósítónk beszámolója szerint már most sok érdeklődő van a téren. A programról szólva elmondta, hogy leginkább egy olimpiai nyitóünnepséghez tudná hasonlítani. 

Kigördült délben a MÁV nosztalgiavonata is a Nyugati pályaudvarról. A 3 és egy negyed órás út során ebéddel és borokkal kínálják az utazókat, valamint Cseke Gábor zongorakoncertjével. A vonaton ötszázan utaznak, 2010 forintért bárki jegyet válthatott rá. A vonat 15.15-kor ér Pécsre.

Szombat 18.34 - Polgárosodás a Sétatéren

Janus Pannonius utca és a Csontváry Múzeum előtti Sétatéren tartották a mai utcaszínházat, mely ezúttal is a vasárnapi megnyitó egyik próbája volt. Ezúttal a 17. századtól napjainkig mutatták be Pécs történetét. Az időjárás ezúttal sem kedvezett, hiszen szombaton is eleredt az eső, s emiatt záért térben folytatódott a próba.

Szombati képgalériánkat itt tekintheti meg!

Péntek 17.20 - Esőhelyszínen volt a pénteki próba

Eredetileg a Pécsi Tudományetem Ifjúság úti épülete előtt lett volna a mai utcaszínházi felvonulás, ám az eső miatt a Nagy Lajos Gimnázium tornatermében tartották meg a pénteki próbát, mely ezúttal is színészekkel és pécsi általános iskolások részvételével zajlott.

Óránként egy-egy csoport váltotta egymást, ám a helyszín miatt az utcaszínház jellege ezúttal háttérbe szorult. A mai programnak három fő pillére volt: elsőként Nagy Lajos király korát mutatták be az egyetemalapítást felidézve. Ezt követően a reneszánsz következett Janus Pannonius életével, végül a török kor bemutatásával zárult a pénteki próba.

Péntek, 15.34 - Már épül a színpad a vasárnapi EKF-megnyitóra

Ma napközben látványos munkák kezdődtek a Széchenyi téren. A rendezvényszervező cég felvonult, elkezdték építeni a színpadot, kipakolták a hang- és fénytechnikát. Lassan kirajzolódik, hogy a vasárnapi megnyitón hol lesznek a meghívott vendégek, a fellépők, a sajtóhely. A készülődésről hamarosan képeket is láthatnak.

Csütörtök, 15.10 - Huszármarketinggel toboroznak a megnyitóra

Senki ne lepődjön meg, ha lovas huszárokkal találkozik mostantól Pécs bármely pontján - közölte Nagy Csaba alpolgármester, aki csütörtök délután a Széchenyi téren üdvözölt két hírvivőt és útnak indította őket.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Már javában próbálnak (fotó: Laufer László)
[/caption]

A két huszár az EKF megnyitó előkészületeivel párhuzamosan vasárnapig járja a várost, a rendezvények információit ismertetve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!