Kultúra

2011.02.06. 19:34

Elhagyott török emlékek?

Mintha sorsukra hagyták volna a török kori műemlékeket, felújításra csak elvétve akad példa, pénz csak a Jakováli Hasszán-dzsámi megóvására van.

H. Zs. (Dunántúli Napló)

Úgy tűnik, mostoha sorsra jutottak a török kori műemlékek a megyeszékhelyen, mert felújításuk – a korábbi elképzelések ellenére – nem fért bele sem az EKF-projektekbe, s átfogó rekonstrukció a közeljövőben sem várható. Ez alól a Kórház téri dzsámi a kivétel, amelyet egy részleges felújítás után tavaly adtak át a turistáknak, azonban a mellette lévő minaret ma is életveszélyes állapotban van. A Ferencesek utcája végén lévő török fürdő burkolókövei is meglazultak, a Kazinczy utcai telken pedig Ferhád pasa dzsámija már évek óta érintetlenül árválkodik romjaiban. A volt gyermekkórház udvarán álló türbe jó állapotban van, de környezete többet érdemelne.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A Kazinczy utcai Ferhád pasa dzsámi helyére társasházat terveztek volna
[/caption]

Mikor a Kazinczy utca 4-es számú épületet lebontották, előkerültek egy török kori dzsámi és a körülötte lévő muszlim temető maradványai. Ez volt az 1590-ben elhunyt Ferhád pasa dzsámija. Az írások szerint a dzsámi minaretje a 18. században még állt.

A Műemlékek Nemzeti Gondnoksága (MNG) tervezi a felújítást, azonban pénzügyi támogatás nélkül tehetetlen, a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Kft. nem tervez a műemlékekkel kapcsolatos beruházást, mindössze állagmegóvást – azonban valami előrelépés mégis várható.

Bardi Terézia, az MNG igazgatóhelyettese elmondta, folyamatosan pályáznak és a beruházási keretükből is fordítanak a pécsi műemlékekre. Idénre nem látványos, de fontos felújításokat terveznek a Jakováli Hasszán-dzsámin. A tervek szerint villámvédelmi rendszert építenek ki a minaretre, felújítják az elektromos kapcsolókat, a belső térben megtisztítják és konzerválják a falakat. Várhatóan bővítik a török történeti és művészeti kiállítást, több újdonságot is szeretnének bemutatni a látogatóknak.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Idrisz Baba türbéje
[/caption]

Ez az egyik legjelentősebb török sírhely Magyarországon, a nyolcszög alaprajzú, kupolás sírhely az 1500-as években épült. Idrisz baba nagy hírű orvos és jövendőmondó volt. A feltáráskor a sziklába vájt sírban megtalálták a teljes csontvázat, amely Mekka felé néző arccal nyugodott.

– Idrisz baba sírhelye jelenleg is látogatható, a dzsámiba bejelentkezett csoportokat – előzetes egyeztetés alapján – idegenvezetőnk elkíséri a muszlim zarándokhelyhez. Tervezzük a környező kert kiépítését, és létszámbővítési kérelmet adtunk be a minisztériumba, hogy itt is foglalkoztathassunk egy múzeumőrt – mondta Bardi Terézia.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Memi pasa fürdője
[/caption]

A fürdőhely a 16. század második felében épült. Ezt az egykoron  többkupolás fürdőépületet az 1880-as években bontották le, azonban az 1963-as ásatások során feltárták és restaurálták. Ma a járdaszintig meglévő falak, valamint a fürdő részleges rekonstrukciója látható.

Ötvenmillióból

Tavaly május végén nyitották meg a látogatók előtt a Kórház téri Jakováli Hasszán-dzsámit, amelyen csaknem ötvenmillió forintos felújítási munkát végzett a vagyonkezelő, a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága. Bardi Terézia igazgatóhelyettes elmondta, 2006 novemberében vették át a dzsámit, és ekkor kezdték felmérni a halaszthatatlan tennivalókat. A munkák során szigetelték az épületet, az imaterem kupoláját felújították, új vizesblokkot alakítottak ki, és kicserélték a villanyvezetékeket is. Az épülethez tartozó virágoskertet is felújították, állandó kiállítást rendeztek be az előtérben.

Szulejmán tábora

A mohácsi csata helyszínén félidejéhez közeledik a sátorhelyi történelmi emlékpark fogadóépületeinek átépítése. Az 570 millió forintos beruházás a Mohács–Siklós Turisztikai Tengely elnevezésű projekt része, és a Duna–Dráva Nemzeti Park, a siklósi és a mohácsi önkormányzat együttműködésében valósul meg.

Szigetvár mellett, Szulejmán szultán feltételezett tábora helyén magyar török régészekből álló csoport végzett ásatásokat az elmúlt időszakban. A közös feltáró munkának a tervek szerint folytatása is lesz, amelynek költségeihez várhatóan a török fél is hozzájárul majd.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!