Ünnep

2017.08.23. 15:35

Érdekes bemutatókkal nyitja az évadot a 180 éves Nemzeti Színház

Megkezdődött az évad a budapesti Nemzeti Színházban, amely az idén ünnepli fennállásának 180. és jelenlegi épülete megnyitásának 15. évfordulóját. Ősztől a diákok több előadást is ingyen tekinthetnek meg.

Kevesen tudják, hogy a nemzet színházának ötletét a „legnagyobb magyar”, Széchenyi István vetette fel először, 1832-ben, A játékszínrül című röpiratában. Bár a gróf az épületet eredetileg a pesti Duna-partra álmodta meg, az végül az Astorián nyílt meg 1837-ben, és ott is működött egészen az 1900-as évek elejéig. Ezután többször is költözött, de saját épületet csak 2002-ben kapott újra, ekkor már a Duna-parton, ahol azóta is működik.

Jubileumi évad

Az idei év nagy ünnep a Nemzeti életében, hiszen a színház 180, épülete pedig éppen éppen 15 éve nyílt meg. A teátrum az új évadban 11 bemutatót tart majd, Katona József Bánk Bánja mellett a Figaro házassága, az Úri muri, a Cseresznyéskert, az Egri csillagok, Az ügynök halála, a Házasság Palermóban, a Szent szörnyetegek, a Pogánytánc, a Woyzeck és A gömbfejűek és a csúcsfejűek című darabot tűzik műsorra.

A családosok számára jó hír, hogy a színház ősztől négy előadását – a János vitéz, a Csongor és Tünde, a Tóth Ilonka és a Fekete ég – A fehér felhő című produkciót – a diákok számára ingyen játssza majd.

A jeles alkalomból a keddi évadnyitó ünnepségen Vidnyánszky Attila igazgató mellett részt vett Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere is. A tárcavezető azt mondta:

„Számomra attól nemzeti egy színház, ha megmutatja nekünk magyaroknak, a nemzet tagjainak, hogy kik voltunk, hogy kik vagyunk és leginkább azt, hogy kik lehetnénk”

Hozzáfűzte: ezt abban az összetettségben teszi, amilyen összetett és amilyen különböző életeket élő a magyar nemzeti közösség, és mindezt úgy mutatja meg, hogy ez más nemzetek tagjai felé is inspiráló, sőt provokáló is lehet.

A Nemzeti Színház mindenkié

Vidnyánszky Attila igazgató a színház története mellett arról is beszélt, hogy az 1980-as évektől kezdődően tetten érthető a nemzeti színház fogalmának módszeres lejáratása, háttérbe szorítása. 2002-ben, amikor megépült az új Nemzeti Színház, a színházi elit egységesen mondta ki, hogy felesleges és a nemzeti szónak semmilyen jelentése nincs már napjainkban. Hangsúlyozta: a jelenlegi épület 15 éve áll, itt kell dolgozni, tenni kell ezért a színházért, és akkor nagyon messzire jutunk.

„Ez a mi Nemzeti Színházunk. Az a színház, amely a nemzeti gondolatot kell, hogy szolgálja az elkövetkező évtizedekben”

- mondta.

A Nemzeti Színház idei 11 bemutatója közül négy nagyszínpadi, hét stúdiószínpadi produkció. Az évadban Vidnyánszky Attila (Bánk bán, Úri muri, Egri csillagok) mellett rendezni fog Silviu Purcarete (Cseresznyéskert), Bozsik Yvette (Pogánytánc), Zsótér Sándor (A gömbfejűek és a csúcsfejűek), Csiszár Imre (Az ügynök halála), Kiss Csaba (Házasság Palermóban), Dér András (Szent szörnyetegek), Sardar Tagirovsky (Figaro házassága) és ifj. Vidnyánszky Attila (Woyzeck) is.

(Borítókép: MTI / Balogh Zoltán)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!