Kultúra

2015.07.29. 15:59

Europa Cantat: önként, dalolva szerveznek

Tanár ismerősöm egy ázsiai csoportot vezet, orvos barátom pedig angolul magyaráz venezuelai zászlókkal körbevéve, amikor összefutunk a belvárosban. Zajlik az Europa Cantat, névtelen önkéntesekkel, akiknek igen sokat köszönhet a város.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

– Nem túl egysíkú önkéntesnek lenni?

– Azért nem csak tolmácskodásról van szó. Tegnap például villámgyorsan mankót kellett keríteni, mert egy külföldi kislánynak kibicsaklott a bokája. Aztán megérkezett egy sanghaji kórus, és kiderült, Kozármislenyben lépnek fel, de nem tudtak Kínából buszt szervezni az utazáshoz. Hát ne tudja meg, mit kilincseltünk, míg a hatezres kavalkádban sikerült alkalmas járművet találni – mondja Vincze Csilla, az Önkéntes Centrumot működtető Nevelők Háza Egyesület ügyvezetője.

– Mióta létezik szervezett önkéntes mozgalom Pécsett?

– Több mint tíz éve. Istenkúton kezdődött, és a kultúrfővárosi esztendőben futott fel igazán. 2011-től pedig hivatalosan is működik Pécsett úgy másfél száz aktív taggal – tudom meg Knyihár Évától, az önkéntesek szakmai vezetőjétől.

– Egy fillér ellenszolgáltatás nélkül tevékenykedünk, de ott vagyunk mindenütt, a gyermekvédelemtől az egészségügyön át a szociális területig. 15 iskolával is szerződésben állunk a középiskolai közösségi szolgálat kapcsán. Baranyai polgárok mindenféle szakterületről, no és rengeteg nyugdíjas – vázolja a felállást Vincze Csilla.

– Mekkora a segítő csapat most, Pécsett az Europa Cantaton?

– Több mint kétszáz magyar, döntően régiós önkéntes, melyet kilencvenfős állandó nemzetközi csapat erősít meg, akik minden Europa Cantaton ott vannak – fogalmaz Vincze Csilla.

– Úgy napi 4–6 óra az átlagos elfoglaltság, de akad, aki 24 órán át együtt él a külföldi csoportokkal –  jegyzi meg Knyihár Éva. Egyben kiemeli, az EKF óta havonta műhelytalálkozókon jönnek össze a pécsiek, mondhatni, szakképzett kommandójuk van már kultúrprogramok lebonyolítására.

– Mi lesz, ha véget ér a kórustalálkozó?

– Egy hatalmas bulit csapunk – összegez a két önkéntes főszervező.  Rögtön vázolják a jövőképet is: – Remek lehetőség ez az építkezésre, hiszen kétévente szervezünk kamarakórusversenyt és évente a bordalfesztiválokat. De azért a legnagyobb hozadéka az, hogy egyre népesebb a várost szívvel-lélekkel támogató társaság.

Erős szociális érzékenységgel, hosszú évek óta

Vincze Csilla 1968-ban született Komlón. A Nagy Lajos Gimnáziumban érettségizett, a PTE-n népművelés–ének-zene szakon végzett 1990-ben, később MBA közgazdászként is lediplomázott. 1994-től vezeti a Nevelők Háza Egyesületet, amely 1997-től Civil Közösségek Házaként funkcionál.

Aktív kórustag, fia Vince, 14 esztendős.

Knyihár Éva 1965-ben született Pécsett. A Kodály Gimnáziumban érettségizett, a PTE-n szociális munkásként diplomázott, 1994 óta dolgozik a közművelődés területén. Az EKF-önkéntesek vezetője volt, 2011-től a pécsi Önkéntes Centrum szakmai irányítója.

Férje asztalos, három fiuk van, Bence 30, Bálint 27, András 24 éves.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!