Kultúra

2014.07.03. 15:08

Felcser Máténál mindig rendben mennek a dolgok

Napjaink legnépszerűbb pécsi könnyűzenei formációja, a Punnany Massif a Sziget nagyszínpadára kapott meghívást. Ilyesmire legutóbb a Kispál és a Borz búcsúkoncertjén volt példa, azóta magyar zenekarok nemigen szerepelnek ezen a pódiumon. Az eseményről RendbenMan Felcser Mátét kérdeztük.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

– Hogyan fogadtátok a hírt?

– Az az igazság, hogy már évek óta ígérgetik nekünk a nagyszínpadot. Tavaly mi írtuk a Sziget-himnuszt, talán ez is közrejátszott. Egyszer már szerepeltünk itt, egy nulladik napon, s akkor rádöbbentünk, egész más ez a technika, még egy karaokemonitor is el van rejtve sutyiban, ha netán elrontanánk a szöveget.

– Azt már tudjuk, hogy a Punnany Massif szabadfordításban „nőket kedvelő csoport”. És a RendbenMan hogy született?

– Köztudott, hogy túlteng bennem az optimizmus. Másrészt, amikor kezdetben rappeltem, gyakran mondták: Húúú, ez nagyon rendben ment. Így jött, hogy: „A küldetés rendben ment, hívjátok hát máskor is RendbenMant”.

– Pár éve még pár százan tomboltak egy koncerteteken, legutóbb viszont Pécsett több ezres közönségetek volt. Hol fordult a kocka?

– Én azt emelném ki, hogy kiváló a zenekar marketingje. A zenei elképzeléseimhez Wolfie-val kitaláljuk a mondanivalót, Sosó (Soltész Péter), a managerünk pedig vázolja az út hosszát, amíg ez eljut a hallgatók füléig és szívéig. Másrészt zeneszerzőként az utóbbi években mindinkább arra figyelek, hogy amit csinálunk, az ne csak rétegzene legyen, több korosztálynak is bejöjjön. A dallamvezetésünkben, bármilyen hihetetlenül is hangzik, Pink Floyd- és Cree­dence Clearwater Revival-hatások is érvényesülnek. Zenei producerként Halott Pénzt vagy a sziget-nagyszínpados tehetségkutató győztesét, a Mary Popkidset is én indítottam útnak, szóval ha érzem, hogy valami működni fog, az eddig általában bejött.

– Ha ilyen tisztán látod a jövőt, akkor mi lesz veletek öt év múlva?

– Csak azt látom, hogy én akkor is olyan zenei projekten fogok dolgozni, amiben sikert látok, és köztük sok lesz, ami a Punnanynak valamilyen része. Ha pedig az életigenlésnek 2019-ben is van létjogosultsága, akkor ez a munka az egész csapatról szól.

– Milyen vagy civilben?

– Életörömhajhász. Kapcsolati fronton nemritkán drámai fordulatok érnek, de hagyom, hogy rezegjenek körülöttem a dolgok. Néha elkap a hév, és futok egy hetet, de az biztos, hogy az adott területen aztán két év szünet következik. Csak két dolog köt le hosszú távon: a zeneírás és a hangszerelés.

Punnany Massif – református alapokon

Felcser Máté 1981-ben született Pécsett. Ének-zenei általános iskolába járt, majd a csurgói Csokonai Vitéz Mihály Református Gimnázium következett, de aztán visszatért a szülővárosba, már a Pécsi Református Gimnáziumban érettségizett. Ezt követően fogtechnikusnak készült, de ahogy ő fogalmaz: a „pepecselést” hamar abbahagyta. Megházasodott, elvált, és azóta folyton az újat keresi emberi kapcsolataiban ugyanúgy, ahogy a zeneírásban. 2003-ban megalapította Farkas Roland Wolfie-val a Punnany Massifot, a tíztagú pécsi hiphopzenekart. Párkapcsolatban él a Mary Popkids énekesnőjével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!