Kultúra

2010.11.09. 17:16

Fenyvesi Márton az új pécsi jazzcsillag

Egy pécsi jazztehetség, Szabó Dani már befutott a nemzetközi színtéren, s most újabb baranyai sztár van születőben, Fenyvesi Márton, akit a legjobb hazai jazzhírességek egymás zenekaraiból igyekeznek megszerezni.

Mészáros B. Endre

A fiatalember hat formációban is játszik, sőt holland együttese is van, s november 10-én éppen Szabó Dani triójával jön majd szülővárosába. Marci lekötöttségét jelzi, hogy egy londoni turné közepén értük utol telefonon.

– Egy éve amszterdami zenei ösztöndíjasként volt itthon a JazzHídon. Mi változott azóta?
– Megszereztem a tanári diplomát a Zeneművészeti Egyetemen és már az Egressy Béni Zeneművészeti Szakközépiskola művésztanára vagyok, ahol a kollégáim egykori tanáraim és mintaképeim.

– Továbbra is Fekete Kovács Kornél egyengeti a pályáját?
– Zeneszerzőként mindenképp. Közel húsztagú bigbandjével, a Modern Art Orchestrával ugyanis november 28-án a Bárka Színházban négy szerzeményemet adjuk elő. Körülbelül 40 percnyi anyagot, melyek megkomponálására fél éve kért meg Kornél.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Fenyvesi Márton pécsi jazzgitáros Kurt Rosenwinkelt „helyettesíti” a másik pécsi sztár, Szabó Dani csapatában fotó: AS
[/caption]

– Úgy hallottam, Hollandiában sem tétlenkedett.
– Ösztöndíjasként megalapítottam az Amsterdam–Budapest Undergroundot és főként a saját kompozícióimat tartjuk műsoron. Tavaly novemberben elkészült egy lemeznyi anyagunk, de csak promóciós jelleggel. Túl vagyunk viszont egy holland–magyar turnén, Utrecht, Amszterdam, Budapest és a Zempléni Fesztivál voltak az állomásai, valamint Jonas Vera Londonban élő énekesnővel egy popzenei anyagot is rögzítettünk.

– Apropó London. Most milyen keretek közt került ki az angol fővárosba?
– Az MNM3 zenekarral, mely egy változó formáció, s egy-egy turnéra állítunk össze programot. Azért van ez így, mert a dobosunk Bostonban, a bőgősünk Grazban él, így working bandet lehetetlen fenntartani. Londonban most három koncertet adunk, a legendás 606 klubban, illetve a POSK Jazz Clubban és a Magyar Intézetben.  

– City Of Music, ez a november 10-i pécsi játék címe. Mi lesz az IH-ban Fenyvesi Márton szerepe?
– A Szabó Dániel-trióval lépek színpadra. Eddigi rövid zenei pályafutásom egyik legfontosabb koncertje: egyrészt, mert az estet Európa összes országában közvetítik a rádióadók, másrészt mert Danit és Szandai Matyit a honi jazzélet kiemelkedő egyéniségeinek tartom, a dobos Benkő Ákos meg a barátom. A Szabó Dániel Trió Frictions lemezéről játszunk, s ez az album a magyar jazz nemzetközi sikereinek egyik legfőbb dokumentumát jelenti, ráadásul Kurt Rosenwinkel gitárossal készült, akit a hangszerem legjobbjai közé sorolok. Fura érzés lesz éppen őt helyettesíteni ebben az elit társaságban.

– Melyek a közeli magyarországi tervei?
– A lemez még korai lenne. Szeretném előbb megtalálni magam a magánéletben és a zenében is. A tanítás, az önképzés, a zeneszerzés, a koncertezés most jó arányban szerepel az életemben, s élvezem, hogy a nap 24 órájában a zenére fókuszálhatok.

– A neves jazzkollégák hogy értékelik a Fenyvesi Márton-jelenséget?
– Jelenség? Ez igen megtisztelő. Inkább csak valamilyen vagyok, s ha valakinek erre van szüksége és nem másra, akkor hív. Talán a játékom lassacskán felismerhetővé válik, s vannak bizonyos stílusjegyei. Kialakítottam hozzá egy szempontrendszert, de leginkább a természetességre törekszem. A legfőbb sajátosságom egyelőre a keresés. Ebben a folyamatban pedig nem is annyira az eredetiség, hanem a saját hitelességem megtalálása a lényeg. Annak a hangzásbeli csatornának a meglelése, ahol szabaddá válhatok és feloldódhatok.

Együtt zenél ifjú tehetségekkel és nagy öregekkel

Fenyvesi Márton 1986-ban született Pécsett. 2006-ban felvették a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazztanszakára, ahol Babos Gyula és Horányi Sándor voltak a tanárai. Zenésztársai elsősorban saját generációjának képviselői. Emellett alkalmanként a jazzélet legkiemelkedőbb alakjainak zenekaraiban is lehetőséget kap, mint például a Balázs Elemér Group, a Fekete-Kovács Kornél Quintet, a Szőke Nikoletta Trió és Szalóki Ági kísérő csapatai. Játszik emellett Barcza Horváth József kortársjazzkvartettjében, a Váczi Dániel QuiNtRiO-ban, az Amsterdam–Budapest Undergroundban és a Modern Art Orchestrában. Tagja Ávéd Janos alkalmi zenekarainak, valamint Balázs Elemér Sextetjének (Aways That Moment) is.

Magyar billentyűs a Rolling Stones szaxofonosával

A Baranyából induló jazzhírességeket felvonultató City of Musicot megelőzi egy másik nagy jazzbuli ma este a Művészetek Házában: Oláh Kálmán jazz-zongorista Tim Ries amerikai szaxofonossal lép fel. Volt idő, amikor a pécsi jazzélet állandó vendége, kimagasló csapata volt a Trio Midnight, Oláh Kálmán együttese, s olykor még a pécsi Bornemissza Mária is betársult a csapatba. Oláh Kálmán itt szerezte meg hazai és nemzetközi hírét. A jazz-zongorista aztán a műfaj legjelesebb képviselőivel szerepelt együtt. Ezúttal azzal a Tim Ries szaxofonossal érkezik, aki a Rolling Stones zenekar állandó vendégművésze. Oláh Kálmánra jellemző módon a jazzest ezúttal is érinteni fogja a kortárs és klasszikus zenét.

Mészáros B. Endre Fenyvesi Márton pécsi jazzgitáros Kurt Rosenwinkelt „helyettesíti” a másik pécsi sztár, Szabó Dani csapatában fotó: AS -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!