Kultúra

2011.12.09. 17:35

Gyermekkacajra és természetre hangolva

Nemes László, aki egyszemélyben a Hangoló Zenés Gyermekszínház, tizenöt éve járja az országot. December 19-én a Szivárvány Gyermekházban a legkedveltebb szerzeményeiből ad „életműkoncertet”.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

– Vannak született mesemondók, meg „halászjutkás” hölgyek, akik ha csak megszólalnak, már elolvadnak a gyerekek. Hogy lesz azonban egy alpinistából, egy műszaki emberből zenélős, bábozós gyerekshowman?

– Először csak hangicsáltam egy kis szintetizátoron, bábjátékokhoz kerestem verseket, amiket megzenésíthetek. Aztán egyre jobban beleszerettem a ritmikus költeményekbe. Persze az első húsz önálló fellépés hihetetlen nehéz volt, de a csillogó gyerekszemek átsegítettek minden nehézségen.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Nincs két egyforma műsor: a gyerekek mindig átformálják a forgatókönyvet
[/caption]

– Van olyan baranyai kisiskolás, akivel még nem találkozott?

– Nem valószínű, és ez több generációra igaz. Húsz különböző műsoromból több mint négyezer fellépésem volt már. Interaktív játék, mert egy gyerekműsor nem is tudna másmilyen lenni. Viszont nincs köztük két egyforma, mert a gyerekek mindig átformálják a forgatókönyvet. Másrészt ma már az egykori gyerekközönségem gyerekei nótáznak velem.

– Miben más a Hangoló, mint a többi gyermekműsor?

– A megzenésített versektől, a csak ránk jellemző díszletektől és báboktól, a sajátos hangolástól. A feleségem ugyanis pedagógus, rengeteg hasznos tanáccsal lát el, s van egy kitűnő díszletkészítőm, Kormos Erzsébet. A versek sem akármilyenek, Kányádi Sándortól Tamkó Sirató Károlyon át Nagy Bandóig tart az alkotói lista. A válogatás pedig a körülöttünk lévő értékekre, a példás emberi tulajdonságokra, a csodás természetre fűzi fel az előadásokat. Zenés irodalmi órák ezek gyermekkori barátkozásokkal és állandó boldogságkereséssel. No, és nincs annál szebb, mint amikor az utcán a szülőket otthagyva odaszalad hozzám egy apróság, hogy: Szerbusz, Hangoló bácsi!

Orfűről indul útnak

Nemes László „Hangoló” 1958-ban született Pécsett. Itt járta ki az iskolákat is, a Komarov Gimnáziumban (ma Babits) érettségizett. A gépjárműtechnikus, majd alpinista épület-karbantartó hobbiból tanult meg harmonikázni, aztán a Hangya-banda bábcsoport vette rá a zeneszerzésre. Orfűn él negyedszázada pedagógus feleségével és két lányával, akik 24 és 29 esztendősek. Négy gyereklemeze jelent meg eddig, s másfél száz vershez alkotott zenét.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló) Nincs két egyforma műsor: a gyerekek mindig átformálják a forgatókönyvet -->

Címkék#Orfű#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!