Kultúra

2016.03.17. 18:28

Gyorsan megtalálta a helyét a Kiscsillagban Bajkai Ferenc

Új dobossal, Bajkai Ferenccel dolgozik a Kiscsillag zenekar. A fiatal zenész lapunknak azt is elárulta: egy szőnyeg is segített abban, hogy otthon érezze magát Lovasi András együttesében.

Fülöp Zoltán

– Mit szólt, amikor jött a felkérés? Mi volt az első reakciója?
– Azért ez nem egy sima felkérés volt: válogatón kellett részt vennem. A meghallgatásra kaptam e-mailben öt Kiscsillag-dalcímet, azokat kellett megtanulnom, majd előadnom, azt követően meg a srácok rákezdtek egy új dalra, nekem meg be kellett lépnem, s improvizálnom valamit. Ezek szerint jól ment, hiszen engem választottak ki.

– Volt nagy öröm?
– Persze. Az meg külön jól­esett, hogy csak gratulációkat kaptam, a családom, a barátnőm, tényleg mindenki biztatott, pedig hát ők is tudják, hogy innentől azért egy egészen másfajta élet lesz. Eddig is játszottam zenekarokban, de nem voltunk soha csúcsfellépők fesztiválokon, nem volt olyan turnénk, amely hosszú, s több várost is érint. Szóval más világ lesz ez.

– Ismerte a Kiscsillag-életművet?
– Léptem már fel előttük, hallgattam is a dalaikat, amikor még fiatalabb voltam, akkor sok Kispál-dalt szerettem, szóval nagyjából képben voltam, de azért az egészen más, hogy szereti, meg hogy játssza az ember. Egy Kiscsillag-koncerthez úgy nagyjából huszonhárom-huszonnégy dalt kell ismernem, úgyhogy most ezzel küzdök, ezeket próbálom memorizálni. Ez különösen azért nem egyszerű, mert közben meg készülnek a számok a Semmi konferencia előadásra is.

– A beilleszkedés egyébként könnyen ment?
– Hála istennek, igen. A srácok nagyon kedvesek, segítenek mindenben. Ráadásul az is segített abban, hogy jól érezzem magam, hogy rögtön az első próbán egy olyan szőnyeg volt a teremben, mint amilyen nekünk van otthon a nappaliban. Le is fotóztam, aztán megmutattam anyuéknak – ezek után ők is azt mondták, hogy jó helyre kerültem. Mondjuk ők mindig jól álltak a dobolásomhoz.

– Tényleg? Soha nem volt semmi fesz?
– Nem, tényleg semmi, mindig biztattak inkább. Egyébként úgy kezdődött az egész dobolás, hogy néptáncos voltam, s egyszer mentünk próbálni a kultúrba, s valaki otthagyta a dobszerkóját, a tanárunk meg leült, és mint amatőr dobos, ütött néhányat. Na, akkor eldőlt a sorsom: utána otthon az ágy szélét ütögettem fakanállal, tanultam a ritmusokat, órákon keresztül. Szerelem volt első látásra – s a mai napig tart.

Több tehetségkutatót is megnyertek

Bajkai Ferenc 1979-ben született Békésen. Mezőberényben nőtt fel, ide járt általános iskolába, majd a békéscsabai Gépészeti és Számítástechnikai Szakközépiskolában érettségizett. Első komolyabb zenekara az MZ/X volt – két nagylemezük is megjelent, több tehetségkutató versenyt megnyertek, s turnéztak többek között a Black-Outtal és a FreshFabrikkal. Bajkai Ferenc a Kiscsillaghoz való csatlakozása előtt több más zenekarban is dobolt, így például a The Challenger In Piecesben, a Chieffoundationben, vagy éppen a Good Time Boysban, amely egy Red Hot Chili Peppers tribute-banda.

A Kiscsillag legközelebb március 18-án játszik Pécsett, a Zsolnay-negyedben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!