Kultúra

2016.03.09. 19:00

Három napig PEN a Zsolnay negyedben

Április legvégén rajtol el az idei Pécsi Egyetemi Napok, azaz a PEN, közel száz produkcióval.

Fülöp Zoltán (Dunántúli Napló)

Kéthektárnyi fesztiválterület, öt zenei és közéleti helyszín, közel száz produkció, amiből huszonöt pécsi – nagyjából ezek az idei Pécsi Egyetemi Napok sarokszámai. A rendezvény beharangozó sajtótájékoztatóját szerdán tartották a Zsolnay-negyedben, s ahogy Gellai Gergő főszervező fogalmazott, utóbbi számot érdemes külön kiemelni: nincs ugyanis még egy olyan város Magyarországon, ahol ennyi jó helyi zenekar van egyszerre, s a PEN most igyekszik minél többnek lehetőséget biztosítani a fellépésre. Itt lesznek az olyan ismert bandák is, mint a Halott Pénz vagy éppen a Junkie Jack Flash, de a pályájuk elején járók is zenélhetnek majd.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Tavaly így épült a PEN a Zsolnayban (fotó: PEN Facebook)
[/caption]

– Eddig minden évben felmerült a kérdés, hogy legyen-e jövőre PEN – tavaly volt az első alkalom, hogy tudtuk, 2016-ban is meg kell rendezni – mondta el megnyitójában Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora. – A tavalyi ugyanis akkora siker volt, annyi pozitív visszajelzést kaptunk, hogy nem volt kérdés: ezt folytatni kell.

Gellai Gergő hozzátette: tavaly remek helyszínnek bizonyult a Zsolnay Kulturális Negyed, így ennél a helyszínnél maradtak, ráadásul minimális panasz érkezett a hangerő miatt, úgyhogy ezen a téren sem lesznek változások – a gyakorlatban ez azt jelenti, hogy éjfélig tartanak majd a koncertek.

Az április 28-án kezdődő háromnapos rendezvényre a jegyeket és a bérleteket már meg lehet vásárolni, a napra lebontott programokról pedig az esemény Facebook-oldalán lehet majd tájékozódni.

Grammy-díjas

A PEN a fellépők terén is évek óta emeli a tétet – a rendezvény ennek köszönhetően lassan olyan lesz, mint egy nagy tavaszi zenei fesztivál. A zenekarok között ebben az évben ott találjuk többek között a Wellhellót, az Irie Maffiát, a Brainst, a Magashegyi Undergroundot és a P.A.S.O.-t is. Sőt, ebben az évben egy Grammy-díjas előadót is sikerült elhozni: DJ Jazzy Jeff első magyarországi fellépését a PEN-re időzítette.

Címkék#PEN#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!