Kultúra

2015.12.22. 08:42

Helyben dől el a Tüke-díj sorsa

Újra megmozgatta a pécsieket a mára országos hírnévre szert tett szép pécsi hagyomány – 2016. január 21-én tizenharmadik alkalommal adja át a Tüke-díjat a Tüke Alapítvány.

K. E. (Dunántúli Napló)

A Tüke Alapítvány ismét a pécsiek ajánlása alapján választ díjazottat azok közül, akik sokat tettek Pécs városáért, tevékenységükkel segítették a város fejlődését, hagyományainak őrzését.

– Pécsi lakosként a pécsi polgárok által javasolt és megszavazott díjat átvenni hatalmas megtiszteltetés. Amikor megkaptam, a következő tavasszal ültettem is a kertembe néhány szőlőtőkét, hogy minden tekintetben megfeleljek a tükeségnek – beszélt az elismerésről dr. Kiss Endre Tüke-díjas, aki maga is mint díjazott került be az alapítvány kuratóriumába. Tetszik neki, hogy civilek díjaznak tiszteletre méltó civil polgárokat évente, olyan embereket, akik lokálpatriotizmusból jelesre vizsgáztak. Ezzel a kezdeményezés szép hagyományt ápol és teremt, és egyben igyekszik a polgári értékeket erősíteni.

– Óriási megtiszteltetés volt számomra, és azóta is nagy örömmel gondolok az elismerés átvételére. A Tüke-díj azért különösen kedves számomra, mert szülővárosomban, az itt élő emberek javaslatára és szavazatai alapján kaptam meg – mondta Gyermánné Vass Ágnes, aki nyolcadikként vehette át az elismerést.

Az ünnepi pillanatok rendszeres résztvevője Habsburg György, a Tüke Alapítvány tiszteletbeli elnöke is, aki a helyi hagyományok őrzésének fontosságát, az emberi értékek elismerésének példaértékű mintáját emeli ki az elismerés odaítélése kapcsán.

2004 óta adják át a díjat

A díj alapításának apropóját az adta, hogy 1780. január 21-én Mária Terézia királynő a kancellárián kiállíttatta Pécs város privilégiumlevelét. Erre a napra emlékezve 2004 óta a civilek által létrehozott Tüke Alapítvány kuratóriuma minden évben díjat ad a polgárok szavazatai alapján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!