Kultúra

2012.03.26. 18:02

„Holtversenyben” a mikroorganizmusokkal

Dr. Jakab Ferenc egy impozáns motorról száll le a PTE Pacsirta úti bejáratánál. Ki gondolná, hogy ez a fiatalember a térség egyik legfontosabb személye víruskatasztrófa idején?

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

Víruskutató... Nem olyan ez, mint mérges kígyót vagy skorpiót simogatni?

– Középiskolásként láttam a Vírus című filmet, mellbevágott a történet, azonnal elhatároztam, hogy én is ezzel szeretnék foglalkozni. Mert valóban félelmetesek, szinte láthatatlanok, mégis némelyik öt nap alatt képes megölni az embert.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] „Középiskolásként láttam a Vírus című filmet, mellbevágott a történet” (fotó: Laufer L.)
[/caption]

– Napjaink magyar valósága mennyire felkészült a víruskatasztrófára?

– Biztos, hogy az országnak létezik ilyen terve. Hazánkban ezen a területen tán, ha kéttucatnyian tevékenykedünk, s mindenki más-más víruscsoporttal foglalkozik, szóval baj esetén is hozzánk fordulnának.

– Mit vállal a veszélyből Pécs és dr. Jakab Ferenc?

– Az állatokról emberre terjedő vírusokat vizsgálom. Az olyan betegségek okozóit, mint a kullancsoktól származó agyhártyagyulladás, az újfajta influenzák, a vérzéses lázzal járó veseelégtelenségek. Pécs pedig az ország legjobban felszerelt, többszörös biztonságú kutatólaboratóriumával fog rendelkezni hamarosan a Science Buildingben, s ide olyan teammel érkezünk, melyben hét diplomás szakember dolgozik.

– Mi fejlődik gyorsabban: a vírusok sokasága vagy az orvostudomány?

– A mikroorganizmusok nagyon ügyesek és „következetesek”, hiszen úgy félévszázadonként mindig összejön egy világméretű influenzajárvány. Virológusok szerint a H1N1 is ilyen volt 2009-ben, az viszont már a tudomány mellett szól, hogy nem okozott nagy pusztítást.

– Vírusfertőzések esetén legtöbbször csak a betegség tüneteit lehet kezelni. Mi lesz, ha jön egy olyan vírus, amire nincs vakcina és nem győzi le magától az emberi szervezet?

– Baj. Egy Nobel-díjas tudós, Joshua Lederberg így fogalmazta meg a helyzetet: „Az ember folyamatos uralmára a Földön a legnagyobb veszélyt a vírus jelenti. Evolúciós versenyben vagyunk a mikroorganizmusokkal, és semmi garancia nincs, hogy mi fogunk győzni.”

Holland, belga, amerikai tapasztalatokat gyűjtött

Dr. Jakab Ferenc 1977-ben született Marcaliban. Kaposváron érettségizett, 2002-ben diplomázott a PTE TTK biológia–kémia szakán, hosszú időt töltött víruskutató laborokban Hollandiában, Belgiumban és az Egyesült Államokban.

Az orvosi kar doktori iskolájában szerzett PhD-fokozatot. Felesége, Veronika biológia–kémia szakos tanár, Kozármislenyben élnek kisfiukkal, a 3 éves Ferenc Péterrel.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló) „Középiskolásként láttam a Vírus című filmet, mellbevágott a történet” (fotó: Laufer L.) -->

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!