Kultúra

2011.04.14. 17:35

Horváth Gergőnek berobban egy ötlet

Kezdő egyetemistaként még tanította Tolvaly Ernő festőművész, most pedig a róla elnevezett díjat vehette át a művészeti kar festő hallgatója, Horváth Gergő.

Méhes Károly

Mire emlékszik a díj névadójából?

– Volt vele egy óránk, de igazából nehéz megfogalmazni, miképp emlékszem rá. A munkásságát ismerem, tisztelem, és azt hiszem, a hiánya itt a tanszéken máig pótolhatatlan.

– Egy harmadéves festőnövendék hol tart a pályán? Mit tud, mit szabad neki?

– Túl vagyunk az alak-, akt-, környezettanulmányokon. Azokba a képekbe, amelyek most készülnek, már több ötletet bele lehet venni. Én nagyméretű, a családi archívumban talált fotók alapján kezdtem el festeni, édesapám emlékére, aki 10 éve hunyt el.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Horváth Gergő egy alkotásával – a város is nyitott a kortárs művészetre (fotó: Löffler Péter)
[/caption]

– Van már stílusa? Mestere merre terelgeti?

– Nem tudom, mennyire a sajátom, mindenesetre ezeknek a képeknek lett egy stílusa. Somody Péternek voltak kikötései, de biztatott, hogy bátran növeljem a méretet, és egyfajta redukált realizmust alkalmazzak, ami azt jelenti: nincs minden részlet teljesen kidolgozva, hogy a fő elemek vonzzák a tekintetet.

– Hogyan, mikor fest? Dolgozik olyankor is, ha nincs kedve?

– Főképp délután, koraeste állok a vászon elé. Tény, hogy van olyan, akkor is festek, amikor alapvetően semmi ihletem, de kell. Viszont azt tapasztaltam, hogy ez nekem jó, mert sokszor berobban egy-egy ötlet.

– Mennyire lehet diákként felkészülni a festői pálya praktikus részére? Adott el már képet? Kiállít?

– Igen, adtam el. Mondjuk, az árszabás nehéz volt, fogalmam sem volt róla, hogy most alábecsültem vagy túltaksáltam a művemet... Amúgy meg azon kell lenni, hogy többen összeállunk, és próbálunk kiállítási lehetőséghez jutni. Ebből a szempontból szerencsére sok lehetőség van, Pécs nyitott a kortárs művészetre.

Az első emlékdíjas

Horváth Gergő 1986-ban született Székesfehérváron, ott is érettségizett a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakközépiskolában. Jelenleg a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának III. éves festő szakos hallgatója, a mestere Somody Péter. A festő tanszék volt vezetője, a 2008-ban elhunyt Tolvaly Ernő emlékére alapított díjat ő vehette át először a közelmúltban.

Méhes Károly Az első emlékdíjas Horváth Gergő 1986-ban született Székesfehérváron, ott is érettségizett a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakközépiskolában. Jelenleg a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának III. éves festő szakos hallgatója, a mestere Somody Péter. A festő tanszék volt vezetője, a 2008-ban elhunyt Tolvaly Ernő emlékére alapított díjat ő vehette át először a közelmúltban. Horváth Gergő egy alkotásával – a város is nyitott a kortárs művészetre (fotó: Löffler Péter) -->

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!