Kultúra

2010.10.02. 07:36

Idén Jiří Menzel elnököl a CinePécs Filmfesztiválon

Oscar-díjra jelölt filmeket is vetítenek a hétfőn kezdődő, egyhetes nemzetközi filmmustrán. A zárás idén is az Alagútban lesz.

Méhes Károly

Már a programot tekintve is érezhető az előrelépés 2009-hez képest, azaz a CinePécs Nemzetközi Filmfesztivál szervezőcsapata láthatóan nagyon igyekezett. Például magáért beszél, hogy a nemzetközi zsűri elnökének sikerült megnyerni az élő legendának számító Jiří Menzelt, aki bizonyára megválogatja, hol és mit vállal, bár tény, hogy Magyarországot mindig is kedvelte.

Keresnyei János, a fesztivál művészeti igazgatója annak örül leginkább, hogy a CinePécs iránt egyre komolyabb a külföldi érdeklődés, az utolsó napokban is érkeznek jelzések a vendégek részéről.

Maga a fesztivál a fiatal európai filmesek terepe, hiszen első és legfeljebb második alkotásokat vártak játék- és dokumentumfilmek kategóriában, amelyek aztán a Proxima-díjért, illetve a zsűri tetszéséért vetélkednek. De hogy ebben a szakmában nem az számít, hányadik filmjét készíti valaki, azt jelzi, hogy Oscar-díjra jelölték a versenyprogramban szereplő Keleti játszma című bolgár és a Határ című szlovák alkotást is – ez utóbbi az országhatárral szétvágott Nagyszelmenc településről szól.

Premierekre is sor kerül Pécsett: itt vetítik először a Londoni küldetés című opuszt, ami egy Tanú jellegű fergeteges szatíra, illetve itt debütál Groó Diána Vespa című munkája, ami egy 12 éves cigányfiú hányattatásait mutatja be, felettébb aktuálisan.

De már a nyitány is különös lesz: a Csoma-legendáriumot vetítik, amit Szemző Tibor zenekara kísér, továbbá Törőcsik Mari olvas fel Kőrösi Csoma-történeteket.

Keresnyei János – úgy is mint a Dél-dunántúli Regionális Filmalap vezetője –, nagyon fontosnak tartja, hogy a fesztivál során Pécsett tartja soros összejövetelét a CineRegio, az európai régiós filmek szervezete, amely intézmény a kontinens filmtermésének 30 százalékát finanszírozza. Előre sejthető, hogy elképzeléseik iránt – vagyis hogy miként lehet még inkább kulturális iparággá tenni a filmkészítést – nagyon sokan fognak érdeklődni. És jövő vasárnap a díjkiosztó és a záróbuli, akárcsak tavaly, az Alagútban lesz, ezúttal a No More Blues játszik.

Filmsorozat pluszban: Íme, a szocializmus

A II. CinePécs Filmfesztivál sok kísérőrendezvénnyel is csalogatja az érdeklődőket. Ezek közül tán a legizgalmasabbnak az Íme, a szocializmus című sorozat tűnik, amelyben a Nemzeti Filmarchívumnak köszönhetően 16 olyan, zömében az 1970/80-as években készült alkotást vetítenek le, amelyek a leginkább jellemzik a kort: Vitézy László, Dárday István, Jeles András, Tarr Béla, Gazdag Gyula, Ember Judit, Szalay Györgyi vagy a Gulyás-testvérek filmjeit. És hogy a dolog még érdekesebb legyen, e korszakról kerekasztal-beszélgetést is szerveztek a filmesekkel és olyan korabeli, fontos személyiségek részvételével, mint Pozsgay Imre vagy Gazsó Ferenc.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!