Kultúra

2014.08.12. 19:54

Immár hatvan éve aktív Bódis Irén pécsi színésznő - Cserhalmi és Eperjes is volt már a fia

Bódis Irén 85 esztendős, a színésznő immár hat évtizede hűséges a pécsi teátrumokhoz. Mint mondja, ott lesz a deszkákon, amíg csak frissnek érzi magát. A Harmadikban most is fut egy darab, amiben játszik és főszerepet alakít egy futó filmsorozatban is.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

– A Színművészeti Főiskolán 1953-ban végzett. Ki aktív még az osztálytársai közül?

– Bitskey Tiborról és Pápai Erzsiről időnként még hallani, hogy fellép. Olyan pécsi színészről viszont egyről sem hallottam, aki hozzám hasonlóan hat évtizeden át játszott aktívan a pécsi teátrumokban. Megjegyzem, azért én is hűtlenkedem olykor-olykor, mert gyakran elhívnak Budapestre a koromnak megfelelő szerepekre, az új évadban is ott leszek például a Vígszínházban és a Családi titkok filmsorozatban is.

– Honnan ez az erős pécsi szál?

– Valójában úgy kerültem ide színésznőnek, hogy előtte soha nem jártam a városban. Bajai lány vagyok, és amikor lediplomáztam, a szülőföldhöz való közelsége miatt Pécset választottam. De soha nem bántam meg, hogy idekerültem, s bár már harminc éve nyugdíjas vagyok, évről évre elérnek azóta is a felkérések.

– Mi több, filmszínésznőként is ismerheti az egész ország.

– Úgy a kilencvenedik filmnél járhatok. Szabó István például hétszer kínált szerepet, legutóbb Az ajtó című munkájában. Mindemellett arra vagyok a legbüszkébb, hogy életemben közel negyven rendezővel dolgoztam együtt, s mindegyikük visszahívott aztán egy későbbi filmjébe. No és fantasztikus a „filmes családom”: a fiam volt Cserhalmi György a Dögkeselyűben, Eperjes Károly A tanítványokban, és tucatnyi hírességet sorolhatnék fel a filmes férjeim közül is.

– Bírja még a színpadi feladatokat?

– Pár esztendeje A Játszma végében másfél órát üldögéltem egy hordóban, a Mal''habában pedig döbbenetesen hosszú volt a szövegem, mégsem estem kétségbe. Ez év elején ugyan volt egy nagy műtétem, s akkor egy kicsit megijedtem, de aztán visszaadta minden erőmet, amikor bejöttek a Harmadikból a kollégák egy nagy fotóval a Prímakörnyék előadásról, amit minden szereplő dedikált.

– Mi viszi még ki a pódiumra?

– A család és a színházi társak éltető szeretete. Az első biztos, hogy elkísér a sírig, de a másik szálat sem szeretném eltépni, ameddig frissnek érzem magam. Ezért mindennap új és újabb verseket olvasok és tanulok. Fizikailag pedig az segít, hogy sütök-főzök a családnak, a három unokámnak, akik Pécsett élnek. Szóval akad még épp elég fontos teendőm.

Legendás magyar filmekben szerepelt

Bódis Irén 1929-ben született Bácsalmáson. A Színművészeti Főiskolát 1953-ban végezte el Budapesten, azt megelőzően dolgozott kőműves mellett és zománcgyárban is. A diplomaszerzés után Pécsre került, ahol a Pécsi Nemzeti Színház tagja volt 1985-ös nyugdíjazásáig. Örökös tagnak választották. Nyugdíjasként is rendszeresen kap felkéréseket fővárosi színházaktól, a Pécsi Harmadik Színházban pedig szinte minden évben benne van valamelyik új bemutatóban. Pályafutása során 88 filmben szerepelt (többek közt a Jelenidőben, A törökfejes kopjában, a Napfény ízében, a Tűzoltó utca 25-ben, a Tanítványokban). Férje, Bors Gyula 1987-ben halt meg, azóta egyedül él. Két lánya, Katalin 63, Ágnes 51 esztendős, öt unokája van.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!