Kultúra

2009.12.24. 12:33

Irodalmi főváros 2010-re

A kultúrfővárosi év fontos eseményeivé válnak az irodalmi programok, amikkel igyekeznek megcélozni azokat is, akik korábban nem érdeklődtek az ilyesmi iránt.

Méhes Károly

Az Európa Kulturális Fővárosa Pécs2010 program egyik legerősebben beindult sorozata a Writer in Residence Program, amely 2007 szeptembere óta fogad írókat Európa minden szegletéből. Eleddig 18-an jártak a leendő kultúrfővárosban és írták egy hónapos itt-tartózkodásuk során Pécs Naplójukat. Ezek fordítása jó ütemben halad, már elkészült a luxemburgi, ukrán, orosz, török, észt, szlovén, belorusz, román és holland szöveg is. 2010-ben további 5 író érkezik még Pécsre: német, francia, finn, albán és portugál. A Pécs Naplókból öszszeálló antológia előreláthatólag november végén, december elején jelenik meg.

Esemény szinten az irodalmi év egyik csúcspontja lesz májusban a II. Pécsi Irodalmi Fesztivál, amely két fő megjelenést takar: egyrészt lesz egy szakmai része, amelyben ezúttal a haiku műfaját járják körül írók-költők, irodalomtudósok. De mint Kőhalmi Andrea, a Művészetek és Irodalom Háza igazgatója mondja, fő céljuk, hogy olyan közönséget is meg tudjanak célozni, akik többnyire nem fogyasztói az irodalomnak – de azok lehetnek.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Megmaradnak a hagyományos író-olvasó találkozók, de az irodalmat igyekeznek kivinni az utcára, a terekre is (fotó: Tóth László)
[/caption]

– Ehhez ki kell mennünk a ház falai közül, jelen kell lenni az utcákon, tereken, hogy azok is „belebotoljanak” az irodalomban, akik amúgy nem szoktak, hátha kedvet kapnak hozzá! Szeretnénk, ha a POSZT-hoz hasonlóan az irodalom jelen lenne az egész belvárosban: szerzőkkel lehet majd találkozni, színészek szavalnak, még a tömegközlekedési eszközöket is szeretnénk megszállni!

Mivel nyilvánvaló, hogy a jövő irodalomértő közönségét a neveléssel kell kezdeni, az irodalmi programok szervezői komolyan gondoltak a gyerekekre, a fiatalokra. Gyerekkönyvek szerzői jönnek Pécsre, könyvillusztrátorok műveiből rendeznek kiállítást. Folytatódik továbbá a Rendhagyó irodalomóra-sorozat, ami már idén is nagyon népszerűnek bizonyult, amikor Lackfi János, Schein Gábor és Kornis Mihály találkozott iskolásokkal. A fiatalokra hatással van, hogy az irodalomkönyvön kívül élő íróval találkozhatnak, oldott körülmények között.

Kőhalmi Andrea fontosnak tartja, hogy rendezvényeik egyben beillenek esélyegyenlőségi kampánynak is, amely nem csak azért fontos, mert meg szeretnék oldani a fogyatékkal élők részvételét, hanem azokra fókuszálnak, akik olyan környezetben élnek, ahol kevés az esélyük, hogy efféle kultúrprogramokra eljussanak.

Mindezeken túl említést érdemel még a Sziget Fesztiválon népszerűnek bizonyult Élő könyvek sorozat, ahol érdekes, ismert személyiségekkel lehet beszélgetni könyvekről és az élet kérdéseiről. Az Irodalmi karaván című sorozatban határon túli folyóiratokat látnak vendégül Pécsett és más megyei helyszíneken.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!