Kultúra

2007.09.07. 15:13

Isztambul egyelőre titkolózik

A Péccsel együtt EKF helyszín török városban szuperprogramokat terveznek 2010-re, hatalmas dzsessz-, film- és könyvfesztivált, és a British Múzeum eddigi legnagyobb vándortárlata is itt lesz, de egyelőre még titkolóznak a részletekről a helyi lakosok előtt, hogy idő előtt ne „eresszen le” az érdeklődés.

Méhes Károly (Dunántúli Napló)

Isztambulban a hatalmas metropolisz egyik főutcáján, az Istiktal Caddesin, Galataserayban áll az a 18. századi palota, ami a török EKF-irodának is otthont ad. Főállásban heten tevékenykednek itt, míg mintegy 30 szerződéses és önkéntes munkatárs dolgozik a 2010-ben esedékes programok szervezésén. Aki mindezt egybefogja, Nuri Colakoglu, készséggel válaszolt lapunk kérdéseire.

Mi mindent kínálnak a Boszporusznál 2007-ben?

Való igaz, hogy az igazi metropoliszokra mindig is élénk, sÕt zajos kulturális élet a jellemzÕ, és ez Isztambullal sincs másképp. Egy sereg fesztivál, rendezvény története hosszú évtizedekre tekint vissza – voltaképp csak ezeket kell egy kicsit, jó értelemben véve, meglovagolni, felpörgetni.

Ami az utóbbi és az elÕttünk álló hónapokat illeti, Isztambul tényleg nem panaszkodhat, hiszen csak a kiemelt események között olyanok szerepelnek, mint a már lezajlott 35. Zenei Fesztivál, a Nemzetközi Várostervezési Kongresszus, a 14. Isztambuli Jazzfesztivál – de Õk ide sorolták az augusztusi Forma–1 futamot is. Most éppen

a Design Hét zajlik, aztán jön az Isztambuli Biennálé, októberben lesz film-, majd könyv- és még egy zenei fesztivál, illetve egy mÛvészeti és egy belsÕépítészeti vásár, mind-mind nemzetközi rendezvény. Mellesleg épp most nyílott meg az új Kortárs MÛvészetek Múzeuma.– Hogyan állnak jelenleg a munkák?

– A legnagyobb projektek hosszú távúak, alapos előkészítést igényelnek. Például az Isztambuli Zenei Fesztiválra idevárjuk majd a Berlini Filharmonikus Zenekart és a Bécsi Filharmonikus Zenekart. Aztán a kiállítások, amelyek közül a legjelentősebb mindenképp a British Múzeum eddigi legnagyobb Anglián kívüli bemutatója lesz. Ezt összehozni a munka egyik része. De mindennek, természetesen, meg kell teremteni az anyagi feltételeit. Ez egy másik szintje a szervezésnek, politikusokat meggyőzni, hogy mire mennyi pénz szükséges. És a harmadik szint talán, hogy mindezeket az ötleteket, eseményeket el akarjuk helyezni a városban, olyan pontokon, amelyek kissé lerobbantabbak, és egy kis vérfrissítésre van szükségük.

– Mennyire van jelen az Isztambul2010 a köztudatban? Érzik-e a lakossági támogatást?

– Nos, ez ügyben még nem tettünk jelentős lépéseket, de tudatosan. Ugyanis nem akarjuk, hogy a dolog visszaüssön, és az embereknek már „elege legyen” belőlünk. Azt hiszem, akik tudnak az EKF-ről, örülnek neki, ám emellett úgy döntöttünk, hogy csak lassan adagolva „bombázzuk” a közönséget a leendő eseményekkel kapcsolatban, majd 2008-ban és 2009-ben. Ami most látszik, úgyis csak a jéghegy csúcsa, erről lehet tudni, a média tud és ír róla, a többi meg majd lassacskán kerül a felszínre.

– Európa Kulturális Fővárosa – a három szó közül melyik a legfontosabb Isztambul számára?

– Végül is mind a három, persze. Ez a város 8000 éves kultúrával rendelkezik, és a maga módján mindig is főváros volt – és tényleg képes lesz 2010-ben is fővárossá lenni, tehát nincs új a nap alatt. Kétségtelen, hogy a legizgalmasabb része az „Európa”, de e téren is hiszem, hogy Törökország mindig is Európa része volt, történelmileg, gazdaságilag és kulturálisan, úgyhogy a három szó mindegyike illik ránk.

– Péccsel mi mindent terveznek az elkövetkező években?

– Nagyon egészséges együttműködés alakult ki Isztambul, Essen és Pécs között. Szeretnénk, ha megvalósulna néhány vendégkiállítás, ha üdvözölhetnénk itt a Csontváry-képeket, illetve ha létrejönne valami izgalmas együttműködés a Zsolnay és a Yildiz porcelánmanufaktúra között. Azt hiszem, Magyarországgal annyi közös dolgunk volt a múltban, hogy ebből meríthetünk a jövőre nézve is.

Ami az utóbbi és az elÕttünk álló hónapokat illeti, Isztambul tényleg nem panaszkodhat, hiszen csak a kiemelt események között olyanok szerepelnek, mint a már lezajlott 35. Zenei Fesztivál, a Nemzetközi Várostervezési Kongresszus, a 14. Isztambuli Jazzfesztivál – de Õk ide sorolták az augusztusi Forma–1 futamot is. Most éppen

a Design Hét zajlik, aztán jön az Isztambuli Biennálé, októberben lesz film-, majd könyv- és még egy zenei fesztivál, illetve egy mÛvészeti és egy belsÕépítészeti vásár, mind-mind nemzetközi rendezvény. Mellesleg épp most nyílott meg az új Kortárs MÛvészetek Múzeuma. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!