Kultúra

2011.03.22. 21:48

Jókai Anna: az irodalom már nem szócső

Az egyik legkedveltebb kortárs írónk, Jókai Anna sűrűn látogat Baranyába, mert ilyenkor kihasználja, hogy Pécsett élő fiával, Bánky Gábor színművésszel is találkozhat. Szombaton Harkány vendége volt.

Méhes Károly (Dunántúli Napló)

– Milyen gyakran vállal találkozókat, előadásokat? Hogyan dönt, hová megy el?

– Nagyon sok meghívást kapok, valahogy szájhagyomány útján terjed, hogy tőlem emberi szót kaphat a hallgatóság, márpedig az ilyesmire nagyon ki van éhezve most a világ. Úgyhogy egy hónap során biztos, hogy 8-10 helyre is ellátogatok, az ország területén és a határon túlra is. Pécsre vagy ide a Dél-Dunántúlra különösen szívesen jövök, hiszen egyetlen fiam, Bánky Gábor itt él, és így velük is van módom találkozni.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] „Én szerencsés vagyok, engem olvasnak” – mondta Jókai Anna
[/caption]

– Miről beszél a legszívesebben az összejöveteleken?

– Ezek nem csupán a könyveimmel kapcsolatos beszélgetések, hanem megpróbálom felvázolni azt a szellemi-érzelmi háttért, ami alapján dolgozom, írok. Sok szó esik arról is, hogy véleményem szerint a kisközösségek a jövő útja: mint a korallszigetek a tenger alatt, összekapaszkodva lehet felbukkanni a mélyből a víz színére.

– Tanárként dolgozott hosszú éveken át – mint látja, mi lehet a megoldás a sokat szidott oktatásban?

– Az egyik fő dolog lenne, hogy olyanok hozzanak döntéseket, akik nem csak hírből ismerik a pedagógiát, hanem tanítottak is. A másik, a tanár személyisége: szép az audiovizuális terem meg a digitális tábla, de jeles tanáregyéniségek nélkül mindez mit sem ér.

– Az irodalom még tud nevelni?

– Én szerencsés vagyok, engem olvasnak – egy felmérés szerint a három legolvasottabb kortárs író egyike én vagyok. De egy tény, az irodalom már nem szócső, elvégre már az egész világ egy nagy Hyde-parkká változott. Más részről, maga az olvasás is nevelés kérdése...

Az írók vezetője is volt

Jókai Anna (1932) pályáját tanárként kezdte, de 1974 óta csak írói hivatásának él.
Az Írószövetségnek 1986 és 1989 között alelnöke, 1990–1992-ig elnöke volt. A rendszerváltás fontos közéleti szereplőjének számított.
Íróként is „megmaradt tanárnak”: műveiben gyakran jelennek meg pedagógusok, a tanári hivatás. Kossuth- és Prima Primissima-díjas. Legutóbbi regénye: Godot megjött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!